Билтмор (имение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изглед към замъка през 1900 г.
Замъкът Билтмор

Билтмор е голямо имение със замък в щата Северна Каролина, САЩ.

Замъкът е построен от Джордж Вашингтон Вандербилт ІІ в европейски ренесансов стил между 1889 и 1895 г. по модел на няколко френски замъка от долината на река Лоара. Тъй като сградата и до днес е собственост на наследниците му, то тя е най-голямата частна постройка в Щатите. През 1930 г. частично става музей, а от 1956 г. изцяло е отворена за посетители.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1880-те год. Джордж Вашингтон Вандербилт ІІ често посещава Ашвил в Северна Каролина, САЩ и решава да построи там лятно имение, което нарича "малко планинско бягство".

Имението Билтмор копира не само архитектурата, но и идеята на известните по онова време френски образци. Архитект става Ричард Морис Хънт, известен също с постамента на Статуята на Свободата и с фасадата на музея Метрополитън. Паркът, който обгражда замъка, е изграден по проект на Фредерик Лоу Олмстед, създател и на Сентръл Парк в Ню Йорк. Общата площ на парка и прилежащите гори е 40 000 хектара.

За работниците и обслужващия персонал е създадено градчето Бест (по-късно Билтмор), със собствена църква, училище, магазини и железопътно депо. Днес то е част от Ашвил и е туристически район, пълен с ресторанти и магазини за сувенири.

Туристическа атракция[редактиране | редактиране на кода]

Билтмор започва да приема туристи още през март 1930 г., в началото на Голямата депресия. По онова време имението се управлява от Корнелия - дъщерята на Джордж Вандербилт, и нейния съпруг. Членове на семейството живеят в Билтмор до 1956 г. След това той е постоянно отворен за посетители, които могат да използват закрития плувен басейн, залите за фитнес и боулинг, както и да разгледат стаите, мебелирани и украсени в стила на ХІХ век. Имението е важна туристическа атракция в Северна Каролина и привлича около милион туристи годишно.

В изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на замъка Билтмор и градините са популярен декор за филми с ренесансов сюжет. Сред филмите, снимани в имението и около него, са:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]