Битка при Гарда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Гарда
Римско-германски войни
Информация
Период Ноември 268 г.
Място Гарда, днес Флаг на Италия Италия
Резултат Начало на възстановяването на Рим след кризата от ІІІ век
Воюващи страни
Римска Империя Алемани, Ютунги
Командири
Галиен, Клавдий II Неизвестен
Сили
35 000 100 000[1]
Жертви и загуби
4700 50 000
езерото Гарда – място на сражението

Битката се състои по бреговете на езерото Гарда (лат. Benacus) в северна Италия, през есента на 268 год., между римската армия под командването на император Клавдий II и германските племена Алемани и Ютунги.

Алеманите, които правят набези по горното течение Дунав още по времето на Марк Аврелий, преминават Алпите през прохода Бренер и започват да опустошават Северна Италия. В това време Клавдий е зает с война срещу готите в битката за Ниш. Възможно е императорът да се е опитал да преговаря с германските нашественици, но след като получава отказ, той решава да ги посрещне в битка.

Така мператор Клавдий поема на север, за да срещне вражеската войска. Не са известни много детайли от битката, но се знае, че римляните пленяват повече от половината алеманска войска, а останалите бягат обратно през Алпите. След тази победа Клавдий приема титлата Германик Максимус. През следващите седем години императорът и неговият блестящ военачалник Галиен отблъскват всички варварски нашествия[2].

Загубата за германските племена е повод за реорганизация на оцелелите и през 270 год. ютунги и маркомани поемат отново на поход срещу империята.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на Гарда – trips2italy.com
  2. Watson, Alaric (1999). Aurelian and the Third Century, Routledge, 1999, ISBN-0-415-30187-4