Битка при Гарда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
езерото Гарда - място на сражението
Битка при Гарда
Римско-германски войни
Информация
Период Ноември 268 г.н.е.
Място Гарда, днес Флаг на Италия Италия
Резултат Начало на възстановяването на Рим след кризата от ІІІ век
Воюващи страни
Римска Империя Алемани, Ютунги
Командири
Галиен, Клавдий II Неизвестен
Сили
35 000 100 000[1]
Жертви и загуби
4 700 50 000

Битката се състои по бреговете на езерото Гарда (лат. Benacus) в северна Италия, през есента на 268 г.н.е., между римската армия под командването на император Клавдий II и германските племена Алемани и Ютунги.

Алеманите, които правят набези по горното течение Дунав още по времето на Марк Аврелий, преминават Алпите през прохода Бренер и започват да опустошават северна Италия. В това време Клавдий е зает с война срещу готите в битката за Ниш. Възможно е, императорът да се е опитал да преговаря с германските нашественици, но след като получава отказ, той решава да ги посрещне в битка.

Така мператор Клавдий поема на север, за да срещне вражеската войска. Не са известни много детайли от битката, но се знае, че римляните пленяват повече от половината алеманска войска, а останалите бягат обратно през алпите. След тази победа Клавдий приема титлата Германик Максимус. През следващите седем години императорът и неговия блестящ военачалник Галиен „отблъскват“ всички варварски нашествия[2].

Загубата за германските племена обаче, е повод за реорганизация на оцелелите и през 270 г.н.е. ютунги и маркомани поемат отново на поход срещу империята.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на Гарда - trips2italy.com
  2. Watson, Alaric (1999). Aurelian and the Third Century, Routledge, 1999, ISBN-0-415-30187-4