Битка при Гарда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Битка при Гарда
Римско-германски войни
Benacus creino.jpg
езерото Гарда
Информация
Период Ноември 268 г.
Място Гарда, днес Флаг на Италия Италия
Резултат Начало на възстановяването на Рим след кризата от ІІІ век
Страни в конфликта
Римска Империя Алемани, Ютунги
Командири и лидери
Галиен, Клавдий II Неизвестен
Сили
35 000 100 000[1]
Жертви и загуби
4700 50 000
езерото Гарда – място на сражението

Битката се състои по бреговете на езерото Гарда (лат. Benacus) в северна Италия, през есента на 268 год., между римската армия под командването на император Клавдий II и германските племена Алемани и Ютунги.

Алеманите, които правят набези по горното течение Дунав още по времето на Марк Аврелий, преминават Алпите през прохода Бренер и започват да опустошават Северна Италия. В това време Клавдий е зает с война срещу готите в битката за Ниш. Възможно е императорът да се е опитал да преговаря с германските нашественици, но след като получава отказ, той решава да ги посрещне в битка.

Така мператор Клавдий поема на север, за да срещне вражеската войска. Не са известни много детайли от битката, но се знае, че римляните пленяват повече от половината алеманска войска, а останалите бягат обратно през Алпите. След тази победа Клавдий приема титлата Германик Максимус. През следващите седем години императорът и неговият блестящ военачалник Галиен отблъскват всички варварски нашествия[2].

Загубата за германските племена е повод за реорганизация на оцелелите и през 270 год. ютунги и маркомани поемат отново на поход срещу империята.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на Гарда – trips2italy.com
  2. Watson, Alaric (1999). Aurelian and the Third Century, Routledge, 1999, ISBN-0-415-30187-4