Битка при Ниш (269)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Завоевателна кампания на готите от 267–269 сл. Н.Е.


Битката при Ниш (на латински: Naissus) се е състояла през лятото на 269 г. близо до днешен Ниш в Сърбия. Битката се провежда между обединените войски на херули и готи и армията на Римската империя.

От 238 година Римската Империя е непрекъснато нападана от готите, които опустошават големи части от Балканския полуостров. През юни 251 г. император Деций и синът му са убити в битката при Абритус, след като готският крал Книва ги привлича в блатистите места. Разбира се, следващите императори успяват да стабилизират до известна степен ситуацията, но скоро идва инвазия с непознат дотогава размер.

През 267 г. тръгват готски войски, придружени от племето на херулите, от северния бряг на Азовско море с 2.000 кораби и 320.000 мъже в посока към Егейско море. Пристигнали там, те посещават множество места в Егейската област, между другото Крит, Родос и Кипър. По време на обсадата на Атина се отличава историкът Дексип (Dexippos), който събира гражданска милиция и спира инвазията.

Император Галиен успява през пролетта на 268 г. да нанесе загуба на готите и херулите по техния път към Македония на река Нестос (днес Места). Поради измяна на неговия генерал Авреол, който е отговорен за сигурността на Горна Италия, Галиен е извикан в Италия, където през същата година става жертва на атентат от неговите илирийски офицери.

Новият император, Клавдий II Готски (името Gothicus получава послесмъртно), тръгва веднага на поход против чуждите войски на Балканския полуостров и близо до Naissus (днешен Ниш) в Сърбия, влиза в сражение с армия от около 50 000 души. Още преди да започне сражението херулите преминават към Клавдий. Той постига пълна победа. Между 30.000 и 50.000 готи са останали на бойното поле. Тази победа дава възможност на римляните, да нападнат и унищожат останалите на Балканския полуостров готи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]