Битка при Судомерж

Битка при Судомер
Хуситски войни
Поражението на облечните в желязо господари при Судомерж,
автор: Фердинанд Хетеш
Информация
Период25 март 1420 г.
МястоСудомерж, Южнобохемски край (дн. Чехия)
РезултатХуситска победа
ТериторияБохемия
Страни в конфликта
Хусити Бохемско-романски лоялисти
Хоспиталиери
Командири и лидери
Ян Жижка
Бенек от Свихов †
Пилзенски ландграф Бохуслав от Швамберк
Щернберкови Петер от Щернберг
Индржих Храдечки
Коловратови Хануш Коловратски
Сили
пехотниципехотниципехотници • 400
хуситски фургони • 12
тежка кавалерия • 2000
Жертви и загуби
Карта
Битка при Судомерж в Общомедия

Битката при Судомерж се състои през 1420 г. и е сблъсък между хуситите и контрареформаторските сили, подкрепени от отряд чешки йоанити. Бохемска католическа шляхта под водачеството на рицарите Бохуслав Швамберкски, Петер от Щернберг, Индржих Храдечки и Хануш Коловратски не успява във втория си опит да смаже хусисткото въстание на Ян Жижка.

Ход на битката[редактиране | редактиране на кода]

Мобилната рицарска конница лесно прихваща бойните фургони на Жижка в Южнобохемския край в района на хоспиталиерския приорат Страконице. Първоначално хуситите опитват да избегнат сражението и дори предлагат да се предадат – рицарите презрително отхвърлят това предложение.

Бойците на Жижка отново се уповават на отбранителна стратегия и оформят мобилна фортификация (табор) с помощта на бойните си фургони. Кавалерийската атака на рицарите се оказва безполезна срещу изградения форт и шляхтичите са принудени да се бият спешени. Преодоляли основното предимство на конния боец, хуситите обстрелват врага си и с огнестрелните си оръжия. При атаките на рицарите загива Индржих Храдечки, заедно с него и немалко други тежковъоръжени рицари са повалени под триториите на чешката лека пехота.

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

Сломеният устрем на смутените рицари и падналата нощ позволяват на хуситите да се оттеглят от полесражението, отнасяйки стратегическата и логистическа победа. Въпреки крайнонеравностойното разпределение на силите (хуситите водят със себе си своите семейства, също участвали в боя) Ян Жижка печели втора неочаквана победа над остарелите бойни тактики на рицарската война.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]