Блондинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мерилин Монро в „Господата предпочитат блондинки
Разпространение на русите хора в Европа. Вижда се слаба или почти никаква връзка с държавните граници

Блондинката е жена, чиито коси са руси (по рождение или по лично желание). Цвета се дължи на това че феомеланина е в малки количества а еумеланина липсва, като се наблюдава пепеляв или светлосив оттенък ако и двата пигмента присъстват но в много малки количества. В много страни отношението към блондинките е социокултурен феномен, основаващ се на различието и на приписваните качества. Култът към блондинките се създава от киноиндустрията и особено от Холивуд в средата на 20 век.

Русата коса у естествените блондинки се смята за белег за високо ниво на естроген. Това действа подсъзнателно привличащо за мъжете, тъй като означава повишена плодовитост.[1] Блондинките, справедливо или не, се смятат за по-привлекателни, но и по-глупави от останалите жени (особено относно математическото мислене). Има множество вицове в повечето западни култури на тази тема, включително и на български.

През 2002 BBC публикува статия, в която се твърди, че хората с руси коси ще изчезнат до двеста години, тъй като русите коси са резултат от рецесивен ген [2]. Подобни статии се появяват и в други медии, но това е мит, основан на неправилно разбиране на рецесивните гени. Тъй като често повтарящите мита се обосновават с „изследване на Световната здравна организация“, СЗО публикува опровержение.[3]

Особено модно през последните години в България (2001 – 2005) е изсветляването на косата, вероятно поради схващането за привлекателността на блондинките. Това са т.нар. „изкуствени блондинки“, разговорно „перхидролки“ по името на химическото съединение, използвано за изрусяване (перхидрол).

Известни блондинки: Ана Никол Смит, Гергана, Мерилин Монро, Памела Андерсън.

Въпреки че се свързва със светъл цвят на кожата русата коса се среща и сред тъмнокожите раси като австралоидите (ведо-австралоди), обаче с възрастта косата им потъмнява.

Светлокосо дете от Вануату

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Монова, Ренета – съставител и др. Възпитателна програма „Евросапиенс“ (Сборник). София, Акар Принт, [2004]. с. 18.
  2. ((en)) Blondes 'to die out in 200 years'
  3. ((en)) Clarification of erroneous news reports indicating WHO genetic research on hair colour, сайт на СЗО

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]