Боаза (пролом на Златаришка река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Боаза.

Боаза
Bulgaria location map.svg
42.9692° с. ш. 25.895° и. д.
Боаза
Боаза
Г. К.: 42° 58' 09'' N, 25° 53' 42'' E
Тип на обекта: пролом
Данни
Надм. височина: 198 m
държава: България
река: Златаришка река

Боаза е пролом на Златаришка река (десен приток на река Веселина, от басейна на Янтра) в Северна България, в Средния Предбалкан, в Община Елена и Община Златарица, област Велико Търново. Той разделя планинския рид Еленски височини на две равни части – източна и западна.

Проломът е дължина 8,5 km, а средната му надморска височина е около 198 m. Започва в северозападния край на квартал Разпоповци на град Елена, на 248 m н.в., насочва се на север и след 8,5 km завършва при разклона за град Златарица, на 148 m н.в. Целият пролом е всечен в огънатите долнокредни варовито-мергелни лиски и горноюрски варовити пластове, като оградните му склонове са стръмни, обрасли с храстови гори.

През пролома преминава участък от 10,5 km от второкласния Републикански път II-53 ПоликраищеЕленаСливенЯмболСредец (от km 35 до km 45,5). Успоредно на шосето през пролома преминава и участък от трасето на жп линията Горна Оряховица – Елена.

В средата на пролома, в малко долинно разширение на десния бряг на реката, до бившата жп спирка Боаза е изградено кокетното крайпътно заведение „Ханче Боаза“, което освен ресторант предлага места за нощуване и почивка.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]