Болгар (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Болгар.

Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Куйбишев.

Болгар
Болгар
— град —
    Герб
Булгарское городище 9.JPG
Страна Флаг на Русия Русия
Федерален субект Татарстан
Население (2010) 8 310 души
Пощенски код 422840
Телефонен код +7 84347
Часова зона +4
Болгар в Общомедия

Болгар (на татарски: Болгар или Bolğar), известен също като Булгар или Велики Болгар, предишно име Куйбишев (1935-1991), е град в Русия, Република Татарстан и административен център на Спаски район.

Градът е разположен на левия бряг на река Волга, на 140 км южно от Казан. Има етнически предимно казашко население от 8310 души (2010).

История[редактиране | редактиране на кода]

Каменен надпис, свидетелстващ кога е създаден Болгар

Градът е основан през 8 век и е столица на Волжка България до 15 век. По-късно по времето на руското нашествие столицата на Волжка България е преместена в Биляр, но след разрушаването му от монголските орди на хан Бату тя отново е преместена в Болгар. През 1361 година Болгар е опустошен от войските на Златната орда, предвождани от хан Тимур. По-късно, след образуването на Казанското ханство, столицата е преместена в Казан. По това време Болгар се превръща във важен религиозен център. През 15 век Болгар е напълно разрушен от московския велик княз Василий, а през 1552 година руският цар Иван Грозни анексира Казанското ханство към руската държава.

След завземането на Болгар от руската държава в околностите му са заселени бедни руски селяни, които превръщат и малкото останало от древния град в руини. Във връзка с това Петър Велики издава специален указ, с който защитава болгарските руини, което само по себе си е първият закон, който закриля исторически град в Русия.

Тъй като през вековете Болгар има важно религиозно значение в последвалите по-нови времена е на особена почит сред руските мюсюлмани. Така по времето на Съветския съюз започва поклонение до руините на древния Болгар, наричано „Малкия Хадж“, породено от факта, че комунистическият режим не позволява на руските мюсюлмани и по-специално на татарите да ходят на хаджилък в Мека.

През 1781 година заселената от руски селяни околност на Болгар е обявена за град под името Спаск (Чертиково). В периода от 1926 до 1935 е преименуван в Спаск Татарски, а през 1935 — в Куйбишев в чест на руския революционер Валериан Куйбишев. През 1991 година е върнато историческото му име Болгар, чиито древни останки се намират недалеч от съвременния град и имат статут на архитектурно-археологически музей.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]