Бон (техника)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Бон.

Бонове предотвратяват разпространението на нефтено петно

Бон (боново заграждение) – плаващи заграждения, служещи за ограничаване на разпространението на нещо по повърхността на вода.

Боновите заграждения осигуряват ефективна локализация на възможните зони на разлив и преместване на нефт в акваториите на пристанищата (портовете), водохранилищата, реките, в открито море, а също се използват за ограждане на нефтоналивните съдове в процеса на провеждане на товарните операции, като така осигуряват надеждна защита от замърсяване на водната акватория.

Боновите заграждения се произвеждат от специални тъкани, обладаващи висока здравина и устойчивост към въздействие на киселини, соли, нефт и нефтопродукти. Конструкцията на съединенията осигурява оперативното разгръщане на боновите заграждения.

Боновете имат следните модификации:

Бонове с постоянна плавучест – обща височина от 830 до 1500 mm. Боновете с постоянна плавучест имат висока здравина и осигуряват скорост за тяхното буксиране до 3 възела. Конструкцията на боновите заграждения осигурява максимална устойчивост на ветрови и вълнови натоварвания.

Надуваеми бонови заграждения – отнасят се както към оперативните средства за защита на водоемите от замърсяване с нефт и нефтопродукти, така и към стационарните заграждения с морско предназначение. Могат да бъдат двуконтурни. Обща височина – до 830 mm.

Аварийни бонови заграждения – компактни надуваеми бонови заграждения, предназначени за локализация на нефторазливи, възникнали в случай на авария на съдове с всякакво предназначение при техния преход по вътрешни води и крайбрежната зона на морските заливи. Височината на АБ3 е 400 – 680 mm.

Приливни бонове – предназначени за защита на бреговата линия, заливите и реките с високи приливно-отливни течения от разлети нефт и нефтопродукти. Приливното боново заграждение е идеално за използване във води с малка дълбочина, където стандартните бонове са малкоефективни. Приливното боново заграждение има специални камери, напълнени с вода, които по време на отлив формират бариера и предотвратяват изхвърлянето на нефта (която носи течението под бона) на брега или плажа. Бона изплува само когато дълбочината на водата се увеличава. Изготвят се с обща височина 200 и 300 mm.

Изплаващи бонови заграждения – Комплекса от заграждения се намира на дъното, след дистанционен старт преграждат участъка за 2 – 3 минути. Не пречат на корабоплаването. Изплаващите бонови заграждения могат да се използват многократно.

Бонов скимер – изграден е във вид на секции на надуваемо боново заграждение с дължина 3 метра (по желание 5 метра) с вградено оборудване за премахване на „уловеното“ от боновото заграждение петно нефтопродукти чрез праговия метод.

Промишлено използване[редактиране | редактиране на кода]

Бонове удържат разпространението на мазутно петно след разлив в Ню Орлиънс

При разлива на нефтопродукти във водоем боновете се използват за локализация на петната на разлива и тралене на петната към местата на тяхното извличане (сорбция).

Дървени трупи, удържани от бонове в река Отава в Канада

При молевия метод за водно транспортиране на дървените трупи от дърводобива боновете се използват за насочване на движението на трупите по маршрута и за плаващите части на лесозадържащите съоръжения (запаните).

Военно използване[редактиране | редактиране на кода]

Заграждения от плаващи трупи или салове, защитаващи входа на залив или фарватера от неприятелски съдове широко са използвани през античността и средновековието в реки с бавно течение, тесни морски заливи и т.н[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бон речной//Военная энциклопедия: [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. – СПб.; [М.]: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бон (техника)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​