Борис Тадич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Борис Тадич
Борис Тадић
сръбски политик
Роден
15 януари 1958 г. (66 г.)

Религияправославие
Учил въвФилософски факултет на Белградския университет
Политика
ПартияДемократическа партия
8-ми президент на Сърбия
11 юли 2004 – 5 април 2012
Семейство
СъпругаВеселинка Заставникович
Татяна Тадич (1997 – )
Подпис
Борис Тадич в Общомедия

Борис Тадич (на сръбски: Борис Тадић или Boris Tadić) е президент на Сърбия от 2004 до 2012 г. [1]

На 27 юни 2004 г. спечелва 5-годишния мандат за президент на Сърбия. На 3 февруари 2008 г. е преизбран за втори мандат и полага клетва на 15 февруари същата година.

Преди президентския пост е министър на телекомуникациите на Съюзна република Югославия и министър на отбраната на Сърбия и Черна гора.

Завършва началното и средното си образование в Белград и специалност Социална психология в катедрата по клинична психология във Философския факултет на Белградския университет.

Работил е като журналист, клиничен психолог, преподавател по психология и научен работник в Института по психология в Белград. По време на следването си участва в опозиционна дейност, заради което е бил затварян. Той е основател и пръв директор на Центъра за развитие на демокрацията и политическите умения.

Тадич е член на Демократическата партия [1] и от 1990 до 2004 г. изпълнява различни партийни функции:

  • секретар на Главния комитет;
  • заместник-председател на Изпълнителния комитет;
  • изпълняващ длъжността председател на Изпълнителния комитет;
  • 2 пъти заместник-председател на Демократическата партия;
  • председател на Демократическата партия от февруари 2004 – 1 г. след убийството на Зоран Джинджич, бившия председател на Демократическата партия.

През 2002 г. Тадич е министър на телекомуникациите в правителството на Съюзна република Югославия. През март 2003 г. е избран за министър на отбраната в Съвета на министрите на Сърбия и Черна гора. При учредяване на парламента на Сърбия и Черна гора през 2003 г. изпълнява функцията на председател на парламентарната група на Демократичната опозиция на Сърбия.

От февруари 2004 г. е председател на парламентарната група на Демократическата партия в сръбската Скупщина.

В първия кръг на президентските избори в Сърбия на 13 юни 2004 г. Борис Тадич спечелва 27,3% от гласовете. На втория кръг на 27 юни 2004 г. Тадич побеждава съперника си – крайния националист Томислав Николич, и става президент на Сърбия. На 3 февруари 2008 г. Тадич отново печели втория тур на президентските избори срещу Томислав Николич и е преизбран за президент на Сърбия.

На 4 април 2012 г. подава оставка. Решението си аргументира с желанието си на 6 май да се проведат, освен парламентарни, и президентски избори, на които той отново ще се кандидатира.[2]

Тадич владее английски и ползва френски език. Женен, баща на 2 деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]