Бор (Турция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бор.

Бор
Bor İlçesi Pazar Yeri.jpeg
Turkey relief location map.jpg
37.8833° с. ш. 34.5667° и. д.
Бор
Страна Флаг на Турция Турция
Бор в Общомедия

Бор (на турски: Bor) е град в Турция, вилает Нигде, Централна Анатолия. Намира се на 14 км северно от град Нигде на висока равнина (1100 м надморско равнище). Районът има 63 020 жители, от които 29 804 в местния център.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен северно от Тавър, недалече от Юдейската порта (Gülek Boğazı). Името му е ново и с голяма степен на вероятност с българска етимология.

Хетите и асирийците са наричали тази местност Туванува. По времето на Кир Младий и Александър Велики се е казвала Дана, а по времето на Римската империяТиана. Развалини от тези цивилизации могат да се видят в село Кемерхисар. Бор е град с младо население.

История[редактиране | редактиране на кода]

Хората заселват тази висока равнина по времето на Хетското царство. По-късно влиза в състава на Асирия, Фригия, Персия и Древна Македония. По римско време тук е бил построен град Тиана — най-южния град на Кападокия. През византийския период градът станал един от най-важните християнски центрове в близост от Източното Средиземноморие и получил турското име Килисехисар („Градът на църквите“).

Местната икономика е основана на скотоводството, обработката на кожи и тъкане на килими. Въпреки високата надморска височина климата благоприятства отглеждането на някои видове лози и плодни дървета. Като цяло районът е беден.

Забалежителности[редактиране | редактиране на кода]

Руините на град Тиана, римските водопроводи на хълмовете между селата Бахчели и Кемерхисар, комплексът римски бани и акведукта от времето на Каракала (211—217 A.D.). До днес е оцелял монументален басейн в Бахчели, редом до хетското селище Кюшк Хююк.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Турция“         Портал „Турция