Бор (Турция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бор.

Бор
Bor İlçesi Pazar Yeri.jpeg
Reliefkarte Türkei.png
37.8833° с. ш. 34.5667° и. д.
Бор
Страна Flag of Turkey.svg Турция
Население 60 335 души (2018 г.)
Бор в Общомедия

Бор (на турски: Bor) е град в Турция, вилает Нигде, Централна Анатолия. Намира се на 14 km северно от град Нигде на висока равнина (1100 m надморско равнище). Районът има 63 020 жители, от които 29 804 в местния център.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен северно от Тавър, недалече от Юдейската порта (Gülek Boğazı). Името му е ново и с голяма степен на вероятност с българска етимология.

Хетите и асирийците са наричали тази местност Туванува. По времето на Кир Младий и Александър Велики се е казвала Дана, а по времето на Римската империя – Тиана. Развалини от тези цивилизации могат да се видят в село Кемерхисар. Бор е град с младо население.

История[редактиране | редактиране на кода]

Хората заселват тази висока равнина по времето на Хетското царство. По-късно влиза в състава на Асирия, Фригия, Персия и Древна Македония. По римско време тук е бил построен град Тиана – най-южният град на Кападокия. През византийския период градът станал един от най-важните християнски центрове в близост до Източното Средиземноморие и получил турското име Килисехисар („Градът на църквите“).

Местната икономика е основана на скотовъдството, обработката на кожи и тъкане на килими. Въпреки високата надморска височина климатът благоприятства отглеждането на някои видове лози и плодни дървета. Като цяло районът е беден.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Руините на град Тиана, римските водопроводи на хълмовете между селата Бахчели и Кемерхисар, комплексът римски бани и акведукта от времето на Каракала (211 – 217 сл. Хр.). До днес е оцелял монументален басейн в Бахчели, редом до хетското селище Кюшк Хююк.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Турция“         Портал „Турция