Босилково (област Смолян)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Босилково (Област Бургас).

Босилково
Общи данни
Население 49 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 19,277 km²
Надм. височина 1107 m
Пощ. код 4945
Тел. код 03020
МПС код СМ
ЕКАТТЕ 5737
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   - кмет
Баните
Милен Белчев
(ГЕРБ)

Босилково е село в Южна България. То се намира в община Баните, област Смолян.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Босилково се намира в планински район.

Село Босилково, намиращо се в Южна България, е едно от най-подходящите места за отдих. Отстои на 66 км североизточно от град Смолян, на 22 км северозападно от село Баните, на 56 км югоизточно от град Чепеларе и в същата посока на 242 км от столицата София. Селото е водоснабдено и електрифицирано. Тук функционират кметство и смесен магазин. Най-близките основно училище, целодневна детска градина, здравна служба, църква и джамия се намират в село Давидково. Многопрофилна болница има в областния град Смолян. Питейната вода е една от най-чистите води в България. Температурата не превишава повече от +1 градуса. Постоянното население е около 70 души. Местните жители се занимават главно с животновъдство и растениевъдство и млекопроизводство.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Босилково има открити остатъци от храм – златни гърнета, прибори и няколко кръста. Местността „Чукаря“ представлява обособена, естествено защитена местност – ниско възвишение, която през късната бронзова епоха (XV-XI век пр. Хр.) се трансформира в Тракийското скално светилище. Тук са открити най-ранните археологически паметници в община Баните – глинени култови идоли, съдчета и керамични фрагменти.

В селото всяка година, в началото на месец юли има курбан, на връх СВОБОДА, за всички от с. Босилково, заедно със с. Давидково.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на това село са малък брой – главно застаряващо население. Преди години жителите на селото са наброявали около 1500 души, но са се изселили (повечето) в град Хасково, Пловдив и село Копринка, общ. Казанлък. Все още в това село има жители, а лятото има почиващи и връщащи се стари жители на отдих.

Кухнята е много стара, но запазена. Приготвяните храни са типични за родопската кухня – трахана, пататник, клин, качамак и др. През лятото главният зеленчук на масата са гъбите (пачи крак, овчи крак, сърнела и манатарки – които са в изобилие).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]