Босилково (област Смолян)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Босилково (Област Бургас).

Босилково
Общи данни
Население 49 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 19,277 km²
Надм. височина ? m
Пощ. код 4945
Тел. код 03020
МПС код СМ
ЕКАТТЕ 5737
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   - кмет
Баните
Милен Белчев
(ГЕРБ)

Босилково е село в Южна България. То се намира в община Баните, област Смолян.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Босилково се намира в планински район.

Село Босилково,намиращо се в Южна България, е едно от най-подходящите места за отдих. Отстои на 66 км североизточно от град Смолян, на 22 км северозападно от село Баните, на 56 км югоизточно от град Чепеларе и в същата посока на 242 км от столицата София. Селото е водоснабдено и електрифицирано. Тук функционират кметство и смесен магазин. Най-близките основно училище, целодневна детска градина, здравна служба, църква и джамия се намират в село Давидково. Многопрофилна болница има в областния град Смолян. Питейната вода е една от най-чистите води в България. Температурата не превишава повече от +1 градуса. Постоянното население е около 70 души. Местните жители се занимават главно с животновъдство и растениевъдство и млекопроизводство.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Босилково има открити остатъци от храм - златни гърнета, прибори и няколко кръста. Местността „Чукаря“ представлява обособена, естествено защитена местност – ниско възвишение, която през късната бронзова епоха (XV-XI в. пр. Хр.) се трансформира в Тракийското скално светилище. Тук са открити най-ранните археологически паметници в община Баните - глинени култови идоли, съдчета и керамични фрагменти.

В селото всяка година, в началото на месец юли има курбан, на връх СВОБОДА, за всички от с. Босилково, заедно със с.Давидково.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на това село са малък брой - главно застаряващо население. Преди години жителите на селото са наброявали около 1500 души, но са се изселили ( повечето ) в град Хасково, Пловдив и село Копринка, общ.Казанлък. Все още в това село има жители, а лятото има почиващи и връщащи се стари жители на отдих.

Кухнята е много стара, но запазена и до днес. Приготвяните храни са типични за родопската кухня - трахана, пататник, клин, качамак и др. През лятото главният зеленчук на масата са гъбите ( пачи крак, овчи крак, сърнела и манатарки - които са в изобилие).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]