Малка Арда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Смолянска област. За реката със същото име вижте Малка Арда (река).

Малка Арда
Malka.JPG
Общи данни
Население 183 души[1] (15 юни 2020 г.)
4,87 души/km²
Землище 39,233 km²
Надм. височина 898 m
Пощ. код 4742
Тел. код 03029
МПС код СМ
ЕКАТТЕ 46406
Администрация
Държава България
Област Смолян
Община
   кмет
Баните
Милен Белчев
(ГЕРБ)

Малка Арда (старо име: Кючук Арда) е село в Южна България. То се намира в община Баните, област Смолян. Отстои на 40 км североизточно от град Смолян, на 8 км западно от село Баните, на и на 240 км от София.

География[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към селото

Географският район е планински, с характерна борова гора, стигаща до малката лъкатушеща рекичка Малка Арда. На самата река има изградени няколко моста, някои от които са се превърнали в символ на селото. Един от тях е този, който е разположен на вира Юрте. Вирът е дълбок около 2 m и има чиста, студена балканска вода. На около 30 m от него се откроява новоизградена беседка, направена от местните жители, която има чешма с изворна планинска вода, запазваща своята постоянна температура през цялата година. Подходяща е за пикници и скара, тъй като е в самата горичка и от нея се вижда хубава гледка. Има и римски мост, който свързва селата Малка Арда и Белев дол. Друго място за отдих е край водопада, както и в махалата Левочево. Съществуват легенди и истории, които все още възрастните хора помнят и разказват.

История[редактиране | редактиране на кода]

В това малко селце се предполага, че преди много години са живеели римляни, защото в по-късни години в местността Блатево са открити над 20 римски гроба.

Други[редактиране | редактиране на кода]

традиционен качамак, клин, колаци, боб

Източници[редактиране | редактиране на кода]