Гълъбово (област Смолян)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Гълъбово.

Гълъбово
Общи данни
Население 441 души[1] (15 юни 2020 г.)
22,9 души/km²
Землище 19.289 km²
Надм. височина 909 m
Пощ. код 4938
Тел. код 030256
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 18277
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   кмет
Куклен
Мария Белчева
(ГЕРБ)

Гълъбово е село в Южна България. То се намира в община Баните, област Смолян.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Гълъбово се намира в Родопите, Смолянска област, община Баните. Разположено е в североизточната част на Смолянска област и част от община Баните. Селото се намира на 12 км от общинския център – Баните, на 64 км от Смолян, на 140 км от Пловдив, на 70 км от Кърджали. Надморската му височина е в границата от 400 до 1309 м. Климатът се характеризира с умерено прохладно лято и умерено студена, слънчева зима.

През селото минава и екопътека към Дяволския мост, която е дълга около 12 км и минава през поредица природни забележителности, за да стигне до Дяволския мост, където свършва маршрутът. Тя преминава през югоизточната част на село Гълъбово. Марушрутът минава и през една от най-старите къщи в село Гълъбово – къщата на Гълъб Латев Илъков. Намира се в южната част на селото. Тя е най-старата къща, запазена от 19 век в родопския край. Къщата представлява интерес с архитектурата си и своята издръжливост на напора на времето. В нея са скрити тайни от три столетия. Не е подлежала на реставрации и ремонти, най-вероятно заради градежа си – каменна зидария, укрепена с така наречените „кьошеци“ (дървени греди, поставени хоризонтално). Имотът е заграден с каменен дувар, така наречената „грамада“. Покривът е от плоски камъни – „тикли“, типичен за родопската къща. След като се насладите на тази забележителна постройка, продължавате към крайната си цел – Дяволския мост. Също така има изградени – беседка, огнище, няколко чешми и дървени пейки с маси, за отдих и почивка на туристите.

Изповядваната религия в селото е православно християнство, но има и мюсюлмани, които са малко на брой.

Селото си има и официален сайт, от който може да се прочете повече информация: Сайт на село Гълъбово Архив на оригинала от 2007-10-11 в Wayback Machine.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]