Чернова:Братството на стоманата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Братството на стоманата)

Братството на стоманата е измислена организация от постапокалиптичната серия видеоигри Fallout. Братството събира и съхранява технологии от преди ядрената война, но следват идеята на изолационизма, като не споделят техните знания с хората извън техен контрол, дори ако това би подобрило качеството на живот сред хората в пустошта. По идеология те са силно милитаризирана факция, която ненавижда мутантите срещани из пустошта

Братството присъства във всяка игра от Fallout.[1]

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Косплейър, облечен в силова броня на Братството (в центъра)

Поради разделения характер на Братството, съществуващо в множество експедиционни сили (известни като „Части“), е трудно да се следва определена командна структура. Всички части следват рангова верига, известна като „Веригата, която свързва“, с четири ранга, използвани универсално от всички. Това са, във възходяща важност, Посветен, Рицар, Паладин и Старейшин.

Всички части произлизат от оригиналното Западно братство, което се намира в южна Калифорния, което се вижда във Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game и обикновено приемат имена, свързани с местоположението им, като Апалачното братство(Fallout 76), ЧасттаМохаве(Fallout: New Vegas) и Източно братство (Fallout 3 и Fallout 4).

В рамките на всяка част съществува отделна група, известна като Скрибове. Тази група отговаря за всички логистични и архивни нужди на всяка част, но е разделена на няколко Ордена. Членовете на Ордена на мечовете са отговорни за поддръжката на усъвършенстваните оръжия и силовата броня, които често са използват от организацията. Орденът на щитовете е отговорен за обратното инженерство на цивилни технологии за отбранителни цели. Орденът на свитъците е отговорен за възстановяването/придобиването на усъвършенствани схеми и знания отпреди войната под формата на книги и други медии.

Доказано е, че Братството има отдел за вътрешни работи, известен като Кръга на стоманата. Известно е, че най-малко един член е бил изпратен за да убие бивш старейшин в добавките на Fallout: New Vegas Old World Blues и Dead Money.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Братството е създадено от Р. Скот Кембъл, писател на първата Fallout, който заявява, че „просто искал да има група точно като монасите от Цитаделата Пазител в Пустош“. Той заявява, че „наистина иска играчът да може да се сприятели и да се присъедини към тази група (и да вземе цялото им страхотно оборудване, разбира се)“. Той добавя, че макар „това да ги направи подобни на концепциите в Gamma World и Warhammer 40K, той изповяда, че „просто обича идеята за високотехнологични рицари в силови брони“, наричайки тяхното създаване „пълна услуга за фенове за мен“.[2]

Появи[редактиране | редактиране на кода]

Братството на стоманата се появява за първи път в оригиналната Fallout игра и оттогава присъства във всяка част от поредицата. Освен това е централната фракция на две отделни игри, Fallout Tactics: Brotherhood of Steel и Fallout: Brotherhood of Steel.

Изображенията на Братството са много разнообразни. Те първо са показани като енигматичен, милитаристичен техно-култ, към който главният герой може да се присъедини във Fallout, който може да бъде от решаващо значение за победата над Майсторът, главния злодей. Братството има различен външен вид във Fallout 2, където може да се види, че имат аванпостове из цялата постапокалиптична пустош и са в съюз с Новата Калифорнийска Република.

Във Fallout 3 братството на Източното крайбрежие е представено като алтруистична организация, посветена на защитата на жителите на пустошта от нападатели, бандити и супер мутанти. Отклонението в идеологията довежда до появата на отцепената група, наречена Братствените Изгнаници, които нямат интерес да помагат на пустоштниците, а вместо това преследват първоначалната мисия на Братството за конфискуване и използване на технологии отпреди войната. Ако играча избере да помогне на един от членовете, на име Лайънс, Братството става доминираща сила в региона, като голяма част от населението оценява неговата помощ, като например в изпълнението на мащабен проект за филтриране на водата, за да направи водоснабдяването в региона безопасно и годно за пиене.

Други части, като Частта „Мохаве“ във Fallout: New Vegas, оставят отдадени на изолацията и са фокусирани основно върху получаването на технологии преди войната и често използват крайни мерки за получаването им, като тероризиране на пустошниците и дори въвличане във война с Новата Калифорнийска Република преди събитията в играта. Войната с НКР оставя частта много отслабена с около 85% от техните паладини и рицари, изгубени, след като НКР нахлува в първоначалния щаб на частта. В зависимост от действията на играча в Ню Вегас, частта на Братството може да поддържа статуквото, да сключи мир с НКР или да бъде унищожена.

По времето, когато Артър Максън наслеждава Оуен Лайънс като старейшин на източната глава по време на събитията във Fallout 4,[3] източното братство се връща към първоначалната си мисия за конфискуване и обратно инженерство на изгубена предвоенна технология, обединено отново с Изгнаниците и повторно установяват контакт с техните началници в Западния бряг.[4] Братството са една от основните фракции във Fallout 4 и играчите могат да изберат да застанат на тяхна страна или да се присъединят към друга фракция, за да елиминират Братството, за да напреднат основната сюжетна линия на играта.

Братството е широко представено в актуализацията Steel Dawn на Fallout 76, като част от разширителен пакет, наречен Fractured Steel.[1] В тази игра тя е ръководена от паладинката Лейла Рахмани, която казва че е „пристигнала от Калифорния“ с войските си, „за да създаде нова част в Апалачите“.[5][6]

Промоция[редактиране | редактиране на кода]

Член на Братството, облечен в Засилена , е представен като част от набор от тематични фигурки Funko Pop на Fallout, които са пуснати за първи път през 2015 г.[7]

Рецепция[редактиране | редактиране на кода]

Патриша Ернандес от Kotaku е нарекла Братството във Fallout 4 „гигантски пишки“, като казва, че се е въздържала от кражба, докато не ги е срещнала. Казвайки, че те са „ревностни задници“, които „току-що нахлуха в Комонуелфа, действайки така, сякаш притежават мястото“, тя също така заявява, че „чувстват, че имат право на всяка значима част от технологията в пустошта“.[8] Тя критикува тяхната измислена идеология, като казва че „няма смисъл“, казвайки, че докато „трябва да е за запазването и защитата на технологиите“, „лидерът им, старейшин Максън, приема това като означаващо, че Братството трябва да унищожи всички андроиди“. Тя също така критикува факта, че играчът трябва да унищожи Института, ако застане на страната на Братството, въпреки техните привидно подобни цели.[8] Позовавайки се на „отвратителните неща, които ви карат да правите по време на фракционните им мисии“, тя изтъква проктор Тийгън, която ви изпраща на „отвратителна мисия, където трябва да принудите фермерите да дадат реколта на Братството, независимо дали искат или не ".[8]

Брендън Лоури от Уиндоус Централ нарича куестовата линия на Братството във Fallout 4 морално сива, като обяснява, че докато „Минитмените са „добрите момчета“ [...] и Институтът безспорно са зли“, „Братството е единствената фракция [. ..], което те кара да мислиш критично ." Казвайки, че „когато Братството пристига в Комонуелфа те обещават да защитават хората, живеещи там“, нещата започват да се променят по-късно и Братството „не проявява милост към враговете си“, независимо дали са враждебни или са граждани. Лоури заявява, че „има силен аргумент както за, така и против идеологията на Братството на Желязото“.[9]

Спорове възникват сред феновете поради реконструирането на Братството в сюжета на Fallout 76 . Въпреки установената история на Fallout, която гласи, че „първата репортирана дейност на Братството на стоманата е била в Калифорния през 2134 г.“, Fallout 76 установява присъствие на Братството „в Западна Вирджиния през 2102 г.“, нещо, което „би трябвало да е направо неправдоподобно, ако не и невъзможно ".[10] Bethesda обяснява това несъответствие с използването на „функциониращ сателит“, който позволил на Братството на стоманата да разшири обхвата си до Апалачите.[11]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Marshall, Cass. Fallout 76 updates will add the Brotherhood of Steel, new seasonal rewards // Polygon. Посетен на 2020-10-30. (на английски)
  2. Campbell, R. Scott. The Origins of Fallout // www.nma-fallout.com. Посетен на 2020-10-30.
  3. Arthur Maxson
  4. The Gamer
  5. Yin-Poole, Wesley. The Brotherhood of Steel marches into Fallout 76 this December // Eurogamer. Посетен на 2020-10-30. (на английски)
  6. Bethesda
  7. Saed, Sherif. Fallout gets cute figurines featuring iconic characters // VG247. Посетен на May 28, 2021.
  8. а б в Hernandez, Patricia. Fallout 4's Brotherhood of Steel Are Giant Dicks // Kotaku. Посетен на 2020-10-30. (на американски английски)
  9. Lowry, Brendan. How Fallout 4's Brotherhood of Steel quest line stood out from the rest // Windows Central. Посетен на 2020-10-30.
  10. Kent, Emma. Baffled Fallout 76 fans are scratching their heads over "highly unlikely" Brotherhood of Steel retcon // Eurogamer. Посетен на 2020-10-30. (на английски)
  11. Wood, Austin. Bethesda explains the perceived Brotherhood of Steel retcon in Fallout 76 // GamesRadar+. Посетен на 2020-10-30. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]