Лана и Лили Уашовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Братята Уашовски)
Лана и Лили Уашовски
Лана и Лили Уашовски
американски филмови създатели

Роден
Лана: 21 юни 1965 г. (1965-06-21) (58 г.)
Лили: 29 декември 1967 г. (1967-12-29) (56 г.)

Националност САЩ
Режисура
Активностот 1994 г.
Лана и Лили Уашовски в Общомедия

Лана Уашовски (рождено име Лорънс) и Лили Уашовски (рождено име Андрю) са американски сценаристи, продуценти и режисьори.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лана (родена Лорънс) Уашовски е родена през 1965 г. в Чикаго. Лили (родена Андрю) Уашовски е родена също в Чикаго, през 1967 г. Майка им Лин е медицинска сестра и художник, а баща им – Рон Уашовски – е бизнесмен от полски произход.

Посещават началното училище Келог в Бевърли и гимназията Уитни Янг в Чикаго. Техни съученици разказват, че си ги спомнят като чести участници в игри на Dungeons and Dragons, както и като допринасящи за училищните театър и телевизия. Лили отива в Емерсън Колидж в Бостън, а Лана – в Бард Колидж в Ню Йорк. И двете прекъсват преди да завършат, завръщайки се в Чикаго и започват дърводелски бизнес и едновременно с това рисуват комикси.

Правят режисьорския си дебют през 1996 година, с филма „Обвързан“, но печелят световна известност с първия филм от поредицата „Матрицата“ през 1999-а.

След големия търговски успех на филмите от поредицата, те режисират и „Спийд Рейсър“. В края на 2012 г. излиза филмът „Облакът Атлас“, по романа на Дейвид Мичъл, като съсценарист и сърежисьор е Том Тиквер. Лана и Лили, освен като режисьори, са и сценаристи на филми като „Атентатори“ и „V като вендета“.

Лили сключва брак с Алиса Блейзингейм през 1991 г. След завършването на „Спийд Рейсър“, Лана започва полова терапия и се появява публично като жена при обсъждания по снимките на филма „Облакът Атлас“.[1]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. NICHOLAS KULISH and MICHAEL CIEPLY. Around the World in One Movie: Film Financing’s Global Future // nytimes.com, 5 декември 2012. Посетен на 19 август 2012. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]