Направо към съдържанието

Брегова охрана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хеликоптер на италианската брегова охрана

Брегова охрана, съкращавано като БО или БОхр / БОХР, е специализирана военизирана служба в редица държави, предназначена за граничен контрол и охрана на бреговете и акваториите на съответната държава.

Контролира съблюдаването на правовия режим в териториалните и вътрешните води, Изключителната икономическа зона и континенталния шелф, намиращи се под юрисдикцията на държавата, подсигуряване на безопасността на плаване в териториалните води, оказване на помощ на съдовете и летателните апарати, търпящи бедствие, разузнаване на атмосферните условия, охрана на риболовството, а също и борба с контрабандата.

За изпълнение на своите задачи органите на БОХР използват стражеви кораби, ледоразбивачи, буксири, патрулни катери, самолети и вертолети.

В някои държави бреговата охрана във военно време се являва резерв на ВМС (например Бреговата охрана на САЩ).

Във военно време БОХР се привлича към борба с подводници, прикритие на крайбрежните комуникации и крайбрежието, отбрана на акваторията на базите, пристанищата и стоянките, провеждане на издирвателно-спасителни операции.

Бреговата охрана към граничната служба на ФСБ на Русия е орган на граничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия.

Целта на формированието на тези органи е създаването на съвременна комплексна и многофункционална система за защита на националните интереси на Русия на граничната територия (морско крайбрежие), във вътрешните морски води и в териториалните морета, в изключителната икономическа зона и в континенталния шелф на Русия, подсигуряване на благоприятни условия за осъществяване на законна икономическа, добивна и друга дейност в морското гранично пространство на Русия.

Органите на морската охрана на Граничната служба имат в своя състав гранични стражеви кораби и катери, предназначени за носене на служба в моретата, реките и езерата, гранични кораби и катери за снабдяване, патрулни съдове и катери от различни класове и проекти. Основни от тях са:

  • кораби от проектите: 97П, 1135.1, 745, 1241.2, 1208, 205П, 10410, 1248;
  • катери от проектите: 1496, PM376, П1415, 1400, 371У;
  • патрулни съдове и катери от проектите: 502, 13031, „Командор“, „Ураган“;
  • снабдителни кораби и катери от проектите: 1595, 16900A, 16931, 1481.
  • Военный энциклопедический словарь (ВЭС), Москва, Военное издательство (ВИ), 1984 г., 863 стр. с иллюстрациями (ил.), 30 листов (ил.)
  • Гл. ред. Главнокомандующий Военно-Морским Флотом адмирал Владимир Николаевич Чернавин. Военно-морской словарь. ISBN 5-203-00174-x.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Береговая охрана“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​