Направо към съдържанието

Брезов сок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Брезов сок

Брезовият сок (на руски: берёзовый сок; на английски: birch sap; на френски: eau de bouleau) е леко сладък и бистър сок, който се добива от ствола и клоните на брезата, под действието на кореновото налягане. Брезов сок се добива в Аляска, Канада, Русия, Финландия, Беларус, Украйна и страните от Северна и Източна Европа. [1]

Брезовият сок съдържа от 0,5 до 2 % захари и може да се използва както и за приготвянето на различни напитки. Свежият брезов сок е леко сладък на вкус, с приятен и специфичен дървесен (брезов) привкус. Брезовият сок е популярна безалкохолна напитка най-вече в Русия и страните от бившия СССР. При изпаряването му се получава брезов сироп, който се използва като добавка и подсладител.

Добив[редактиране | редактиране на кода]

Събиране на брезов сок.

Движението на брезовия сок започва рано напролет и продължава до пълното разпукване на пъпките. Най-подходящото време за събиране на сока е от началото на март, когато снегът все още не се е разтопил, до средата на април, когато започват да се разпукват листата на дърветата. От една бреза за денонощие може да се съберат около три литра сок. [2]

За добив на брезов сок са подходящи дървета с диаметър на ствола не по-малко от 20 сантиметра, с добре развита корона и растящо в екологичен район. В ствола на дървото на височина около 20 – 80 см. се пробиват отвори с диаметър 0,3-1,5 см и с дълбочина 3-5 см, и в тях се поставят дървени, метални или пластмасови тръбички, по които брезовият сок се стича в специално поставените под тръбичките съдове. Сокът тече не в най-вътрешната част на ствола, а някъде между кората и горния слой на дървесината. Най-подходящите часове за събиране на брезов сок са часовете от 12 на обяд до 18 часа, защото точно в този период движението на соковете е най-активно.

Брезовият сироп се получава чрез изпаряване на водата в брезовия сок. Сиропът се приготвя трудно, защото са необходими от 80 до 110 литра сок за производството на 1 литър брезов сироп. Сокът се налива в металически съд, поставя се на огън и се кипва, докато сокът се сгъсти до получаването на брезов сироп, без да се добавя захар. По време на изпаряването сокът трябва да се измерва със захаромер – когато захарността достигне до 65 – 67 %, сиропът е готов. Готовият сироп се филтрира, разлива се в бутилки и може да се съхранява на тъмно и хладно място повече от година.

Освен захарен сироп, от брезовия сок се правят брезов квас, брезово пиво и брезови вина.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Марков А. В. Добывание берёзового сока. – М.: КОИЗ, 1943. – 31 с.
  • Орлов И. И. Берёзовый сок / И. И. Орлов, В. П. Рябчук. – М.: Лес. пром-сть, 1982. – 56 с.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]