Бреница (област Силистра)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница За другото българско село вижте Бреница (Област Плевен).

Бреница
Общи данни
Население 255 души[1] (15 юни 2020 г.)
18,7 души/km²
Землище 17,212 km²
Надм. височина 120 m
Пощ. код 7649
Тел. код 08536
МПС код СС
ЕКАТТЕ 6389
Администрация
Държава България
Област Силистра
Община
   кмет
Тутракан
Димитър Стефанов
(независим)

Бреница е село в Североизточна България. То се намира в община Тутракан, област Силистра.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Бреница е разположено в североизточната част на България. То има много благоприятна природна среда. Климатът е подходящ за отглеждането на зърнени култури като: пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица и др. Почвите са богати на хумус, по-преобладаващи са черноземните и по-рядко червеноземните. Водите са оскъдни. Растителността е умерена, тревиста и горска. Животинският свят е разнообразен. Отглеждат се животни като овце, кози, говеда и много малко свине. Водеща роля за изхранването на населението в с. Бреница има земеделието. Жителите на селото масивно отглеждат царевица, слънчоглед, пшеница, ечемик и други зърнени култури. Сеят се и техническо-маслодайни култури като рапица, лавандула и други. Трайни насъждения – кайсии, сини сливи, череши и др. Според жителите на с. Бреница най-доходоносен е тютюнът. Като цяло тютюнът се отглежда в селото от ранните години на 20 век и днес продължава неговото отглеждане. Тютюнопроизводителите очакват скок на цената на тютюна (бърлей) през следващите години. В това село има и множество автоматизирани и модернизирани кравеферми, които донасят добра печалба. Обикновено тези кравеферми са съставени от 20-50 крави. Общият брой на фермерите са 5.

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е било под румънска власт и граница със Свободна България. През 2010 г. селото се посети от множество туристи, които имаха за цел да видят чудноватите форми на релефа и пещери. Тези пещери според изследванията на учени са били останки от палеозойската ера.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В близост до селото се намират пещери и джамия, която се смята, че е изградена през Османската империя. Вероятно е построена преди 500-600 години. До днес е запазена, но за да бъде здрава трябва поддръжка.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на селото се провежда ежегодно на 7 ноември. На този празник жителите на с. Бреница се събират в читалището в центъра на селото, където се канят и много гости, роднини от другите села или градове и така става по-весело. По-масивно се празнуват празниците Рамазан байрам и Курбан байрам. Когато настъпи празникът Курбан байрам всеки мюсюлманин е длъжен да заколи овен (коч) или така наречения „курбан“. „Курбан“ означава „жертва“ (от арабски).

Други[редактиране | редактиране на кода]

От 1990 г. насам на стадиона в селото не се е провеждал футболен мач. Отборът по времето на комунизма е носил името „Родина Бреница“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]