Булсатком

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Булсатком е българска компания, телекомуникационен оператор.

Лого на Булсатком

Създаден е през 2004 г. като първия доставчик в България на сателитна цифрова телевизия. Собственост е на Пламен Генчев. Фирмата се управлява от Стара Загора.

От 2009 г. операторът започва изграждане на Интернет мрежа. До 2012 г. е закупил мрежите на над 15 регионални оператора в страната [1]. Компанията бързо набира популярност и e 2-ра по брой абонати в България след кабелния Blizoo.

От 2012 г. по решение на Комисията за регулиране на съобщенията „Булсатком“ има право да ползва радиочестотен ресурс за мобилни и Интернет услуги.

„Булсатком“ чрез дъщерната си фирма „Розенфелд и Ко АД“ (преди „БГ САТ АД“) притежава групата канали TV+, F+, Film+, Sport +, Action+, Cinema+, Comedy+ и Отблизо ТВ.[2]

На 23 юни 2017 г. „Булсатком“ изстреля първия български геостационарен телекомуникационен спътник, „BulgariaSat-1“, за построяването на който бе сключен договор с американската компания Space Systems/Loral[3][4]. Изстрелването на геостационарна орбита стана с ракета Falcon 9 на SpaceX.[5][6]

От есента на 2017 г. Булсатком започва да използва и спътника Hellas Sat 3, наред с HellasSat 2.[7] Фирмата планира да продължи да използва тези два спътника в продължение поне на три години, съвместно със собствения BulgariaSat-1.

Булсатком в Сърбия[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. Булсатком пуска местна сръбска версия на платформата си. Тя е позната под името „Поларис медия“. Булсатком е най-евтиният сателитен доставчик на цифрова телевизия в Сърбия, благодарение на което тя се радва на голяма популярност, особено е селските райони на страната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]