Българска социалдемократическа партия (1891)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Българска социалдемократическа партия
Основана 2 август 1891 г.
Разформирована 1894 г.
Наследена от БРСДП
Идеология Марксизъм

Българска социалдемократическа партия (БСДП) е лявоцентристка политическа партия в България, създадена от Димитър Благоев и Янко Сакъзов на Бузлуджанския конгрес от 1891.[1] Партията запазва това си име през следващите три годни – до 1894 – когато се обединява с Българския социалдемократически съюз в БРСДП.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият учредителен конгрес на Българската социалдемократическа партия се състои през 1891 г. (20 юли – Илинден, 2 август по нов стил). Сбирката е проведена на връх Бузлуджа.

Вторият конгрес на БСДП се провежда 1892 г. в гр. Пловдив. По време на конгреса настъпва разцепление между две крила в партията. Групата около Димитър Благоев и Никола Габровски, която се придържа плътно към западноевропейската социалдемократическа идеология надделява и е взето решение за самостоятелно участие на партията в изборите за окръжни и общински съвети.[2] Другото крило, около Янко Сакъзов, Константин Бозвелиев, Сава Мутафов и др., смята, че в слаборазвити страни без голяма работническа класа като България социалистическото движение трябва да обхваща всички „производствени слоеве“.[3] След конгреса тази група създава отделен Български социалдемократически съюз (БСДС).

Разцеплението в партията е последвано от остри полемики в печата между двете групи. На изборите през 1893 година БСДП претърпява пълен провал, получавайки едва 570 гласа в цялата страна. Този неуспех смекчава позициите на Благоев и след продължителни преговори през 1894 година двете организации се обединяват в Българска работническа социалдемократическа партия. Разногласията в нея обаче остават и през 1903 година тя отново се разцепва.[3]

Общ съвет на БСДП[редактиране | редактиране на кода]

Общият съвет на БСДП е централен ръководен орган на Българската социалдемократическа партия. Избиран на конгресите на партията, като едновременно с това се определя и седалището му. Първият ОС, избран на Бузлуджанския конгрес, заседава в Търново.

ОС на БСДП има за задача да поддържа връзки с партийните дружинки в страната, да издава манифестите на партията, да поддържа международни връзки с други леви партии, да развива и разпространява идеите на БСДП. След споразумение с местните организации на партията излъчва кандидати за парламентарни избори.

След обединението със „съюзистите“ в БРСДП дейността му се поема от Централния комитет на БРСДП.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.bsdp.bg
  2. БКП в резолюции и решения, том 1, София, 1957, стр. 27
  3. а б Фосколо, Мона. Георги Димитров. Една критическа биография. София, Просвета, 2013. ISBN 978-954-01-2768-2. с. 22 – 23.
     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „България“         Портал „България