Български национален съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Български национален съюз
Ръководител Звездомир Андронов
Основател Боян Расате
Основана 2000 г.
Седалище София, Република България
Младежка организация БНС – спортна организация
Идеология

национализъм Евроскептицизъм Патриотизъм

Ултранационализъм[източник? (Поискан преди 16 дни)]
Цветове бяло, зелено, червено, черно
Сайт www.bgns.net
Знаме на партията
Знаме на Български национален съюз (БНС).jpg

Българският национален съюз (официално регистрирана като Български Национален Съюз – Еделвайс), съкратено БНС „Еделвайс“, е крайнодясна неформална организация в България със седалище в София, създадена през 2000 г. от Боян Расате, която се счита за идеен наследник на фашисткия[1] Съюз на българските национални легиони (1932 – 1943), воден от генерал Христо Луков.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Дългогодишен лидер на организацията е Боян Станков с псевдоним Расате, водещ сваленото от ТВ ефир предаване „Национална гвардия“ по „Балкан българска телевизия“. През 2010 г., малко преди скандал с порноснимки, за които се твърди, че го показват със съпругата му в оргия[3][4], той се оттегля от председателския пост. На негово място са избрани за съпредседатели Звездомир Андронов, Асен Кръстев и Николай Николаев.[5]

През август 2007 г., след безредици и демонстрации в столичния квартал „Красна поляна“, от БНС „Еделвайс“ обявяват, че ще правят „национална гвардия“ – организация, която да защитава българите, основно от „циганския терор“.[6]

Бившият лидер Боян Расате оглавява листите на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ (БНС-НД) за предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. По този повод от „Еделвайс“ излизат с публично становище, подчертаващо, че организацията БНС „Еделвайс“ няма нищо общо с партията БНС-НД и че БНС „Еделвайс“ не подкрепя „гласно или негласно“ нито една от политическите партии, участващи в изборите[7].

Сътрудничи в съвместни инициативи с националистическата партия ВМРО – Българско национално движение и неонацистката организация Кръв и чест.[8][9]

Организацията няма юридическа форма, нито отчита финансовата си дейност пред съответните държавни органи.

Критики[редактиране | редактиране на кода]

БНС „Еделвайс“ е обвиняван във фашистки или неонацистки възгледи[10][11]. Организацията възприема себе си като продължител на Съюза на българските национални легиони (СБНЛ) – ултранационалистическа профашистка и пронацистка организация в България, активна през 1932 – 1944 година и определяна като най-мощното фашистко движение в българската история.

Поради участието си в организирането на ежегодния „Луковмарш“, както и поради други прояви, в общественото пространство БНС „Еделвайс“ е сочен като проводник на неофашистки, неонацистки, расистки и хомофобски идеи[12][13][14][15][16][17][8][18][19].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Поппетров, Н. Фашизмът в България. Развитие и прояви. София, Кама, 2008. ISBN 978-954-9890-92-1. с. 51 – 52.
 2. Български национален съюз – Кои сме ние. // www.bgns.net. Посетен на 29 януари 2019.
 3. Съпругата на Боян Расате – Валя: Жената на порноснимките не съм аз!. // www.Blitz.bg, 22 юни 2010. Посетен на 26 януари 2012. Миналата седмица в. „Уикенд“ публикува серия порнокадри с главни действащи лица (според изданието) бившият лидер на Българския национален съюз Боян Расате и приятелката му – 31-годишната Валя Кръстева, с която той живее на семейни начала от 1995 г. По думите на автора на коментара към вулгарните снимки (подписал се вероятно с псевдоним) Расате бил заклет фен на груповия секс и когато това се потвърдило, неговите съратници го принудили да се оттегли от шефството на организацията...
 4. Расате съди Кръстева и Пеевски за фалшиво порно. // www.FrogNews.bg, 10 юни 2010. Посетен на 26 януари 2012. Боян Расате обяви, че ще даде под съд депутата от квотата на ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, които написаха в „Уикенд“, който е част от медийната им групировка, че националистът имал хоби да се снима в оргии с приятелката си. Изданието твърди, че разполага с порноклип с приятелката му Валя и друга двойка. На публикуваните снимки от филмчето обаче лицето на политика не се вижда.
 5. Боян Расате вече не е лидер на БНС статия от ekipnews.com, свалена от Wayback Machine
 6. Расате стяга гвардия срещу мургави апаши – статия в „Стандарт“, копие от Wayback Machine
 7. Български Национален Съюз няма нищо общо с партия БНС – Нова демокрация. // БНС, 5 септември 2014. Посетен на 26 септември 2014.
 8. а б Писмо на Български активистки алианс относно ескалиращото насилие от страна на крайно-десни групировки. // www.BGHelsinki.org, 3 декември 2010. Посетен на 26 януари 2012. [В]сяка зима от няколко години насам неонацистките организации Кръв и Чест и Български Национален Съюз провеждат публично възпоменателни факелни шествия за Ньой и такива за Христо Луков. С други думи, тук става въпрос за открити организации, чиито симпатизанти и членове извършват расистки-мотивирани физически нападения.
 9. Почетохме паметта на Владо Черноземски във Велинград. // Български национален съюз. Посетен на 22.02.2019. Вчера, във Велинград, Български Национален Съюз проведе възпоменателно траурно шествие по случай 78 години от подвига и геройската смърт на Владо Черноземски. В него се включи и младежката организация на ВМРО – София, както и местната структура на партията. По традиция, участие взеха и нашите приятели от „Кръв и Чест“ Пловдив.
 10. Аврамова, Елица. Нацистка пропаганда залива България. // копие от „Новинар“ (липсва в оригинал), 2005. Посетен на 29 януари 2019.
 11. БНС, ОМОН и баници
 12. БНС, ОМОН и баници
 13. Аврамова, Елица. Нацистка пропаганда залива България. // копие от „Новинар“ (липсва в оригинал), 2005. Посетен на 29 януари 2019.
 14. „Национална“? „Гвардия“?. // www.DW-World.de, 21 август 2007. Посетен на 26 януари 2012.
 15. Парламентът – спасителен пояс за гангстери. // www.DW-World.de, 18 юни 2009. Посетен на 26 януари 2012. Вестник[..] [Метро] твърди още, че бившият лидер на крайнодясната партия Български национален съюз, Боян Расате, има предпологаеми връзки с мафията и е създал национален доброволчески отряд, за да „защити българското население от ромски тормоз и природни бедствия“.
 16. Неонацисти маршируваха в центъра на София. // www.Chernomore.bg, 13 февруари 2011. Посетен на 26 януари 2012. Независимо от протестите на граждански организации в България и в чужбина снощи се проведе шествието в памет на ген. Христо Луков. Стотина неонацисти маршируваха в центъра на София. Младежите от Български национален съюз с факлите и възгласите си напомняха една гледка, която за много хора е позната само от филмите, показващи нацистките шествия, предаде БГНЕС.
 17. Има ли поч­ва на­цио­нал­по­пу­лиз­мът у нас?. // www.BGHelsinki.org, 24 юни 2008. Посетен на 26 януари 2012. Българският на­цио­на­лен съюз на Ра­са­те съ­що е ра­сис­тки ан­тиром­ски, и ве­роя­тно ще ста­не расистки ан­тиими­грант­ски. Раз­би­ра се, всич­ко то­ва вър­ви пон­яко­га под опа­ков­ка­та, че те ува­жа­ва­т граж­дан­ска­та иде­нтич­нос­т на на­ция­та ка­то цяло. Въп­ро­сът, кой­то ме ин­те­ре­су­ва тук оба­че, е да­ли те­зи, и дру­ги по­доб­ни иг­ра­чи, ще срещ­нат под­кре­па сред бъл­гар­ско­то на­се­ле­ние. Архив на оригинала от 2012-02-01 в Wayback Machine.
 18. Три ескиза от Пазарджик. // www.BGHelsinki.org, 21 април 2010. Посетен на 26 януари 2012. „Аз лично съм от БНС, негов съпредседател съм – признава Звездомир и допълва, че е родом от Пазарджик и е дошъл да изрази недоволството си от това да се демонстрира една ненормална сексуална ориентация, която всъщност е в нарушение със закона.“ [...] По-късно в София търся в интернет страницата на БНС повече информация за момчето със звездно име. Разпознавам снимката и разбирам, че Звездомир Андронов е член на Националното ръководство и водач на софийската организация на БНС.
 19. Не пускай в къщата си разбойника, който иска да я разруши. // www.BGHelsinki.org, 24 май 2008. Посетен на 26 януари 2012. Там е ра­бо­та­та, че хо­ра ка­то Ра­са­те и ком­па­ния не ис­кат, по­ра­ди об­щес­тве­на­та стиг­ма вър­ху ду­ма­та, да бъ­дат на­ри­ча­ни „фа­шис­ти“ или „на­цис­ти“. Те пред­по­чи­тат да се на­зо­ва­ват прос­то „на­цио­на­лис­ти“. То­ва вър­ви, то е об­щес­тве­но приет ети­ке­т и зна­чи с тях мо­же да се спо­ри. Архив на оригинала от 2012-02-01 в Wayback Machine.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]