Валентина Монета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валентина Монета
Valentina Monetta
санмаринска певица
Родена
1 март 1975 г. (49 г.)
Музикална кариера
Стилпоп музика, джаз
Инструментивокал, пиано
Глассопран
Активностот 1995 г.

Уебсайт
Валентина Монета в Общомедия

Валентина Монета (на италиански: Valentina Monetta) е санмаринска поп и джаз певица.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в град Сан Марино – столица на Република Сан Марино, на 1 март 1975 г.

Първите опити на Валентина на музикалната сцена са като вокал на група „Тиберио“, с които изпълнява черна музика (ритъм енд блус, соул, фънк, ейсид джаз).[2] С втората си група „Парафънки“[3][4] тя сменя стила на хип-хоп. През това време Валентина записва и с Моника Джакомобоно,[5] като съвместният им проект по-късно добива известност като „Харем Б“, откъдето и самата Моника започва да се изявява с псевдонима Моника Харем. В търсенето на свой стил Валентина си сътрудничи още с Марсело Сутера, Никола Перук и Набук, като същевременно не изоставя и влечението си към джаз музиката. Записва вокали към песни на Силви Вартан, ДиДжей Мастър Фрийз, Бомбос, Елена Катанео.

Самостоятелна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Първият ѝ самостоятелен сингъл излиза през 2002 година – „Sharp“, издаден от Sony Music Entertainment. Четири години по-късно Валентина се присъединява към проекта „Ту блак“, с който същата година издава „Waves of Love“ (песента, дала име на албума, е римейк на популярната в миналото „In alto mare“, изпълнена от Лоредана Берте). От този диск Монета пуска през 2006 година на отделен носител и сингъла „Vai“. Със следващия си сингъл „Se non ci sei tu“ (Ако не си тук) тя участва на вътрешните финали в Сан Марино за „Евровизия 2008“, но не се класира. Заедно с триото „Май фънки валънтайн“ Валентина издава албума „Il mio gioco preferito“ (Моята любима игра). На сцената на театър „Титано“ в Сан Марино изпълнява музикалния монолог „Но каква е разликата?“, посветен на Орнела Ванони. Негов режисьор е Фабрицио Раджи.

Евровизия[редактиране | редактиране на кода]

След неуспешния опит през 2008 година Валентина е избрана от санмаринската телевизия SMTV да представи страната на „Евровизия 2012“ с песента „The Social Network Song oh oh-uh-oh oh“, чийто композитор е Ралф Зигел. В своя полуфинал тя се класира на четиринайсето място. Телевизията на Сан Марино започва да получава отзиви от фенове на фестивала, в които те предлагат изпълнителя от тази страна да пее на италиански, а не на английски език.[6] Медията създава специална комисия от трима професионални музиканти – Роберто Морети, Роберто Монти и Масимилиано Месери, на които е възложена задачата да изберат песен, с която Сан Марино да се представи през 2013 година. В крайна сметка тримата се спират на композицията „Crisalide“ (Какавида) на Ралф Зигел. Той предлага за изпълнител да бъде поканена отново Валентина Монета. Тя прави два записа на песента – на английски и италиански език, но на „Евровизия“ решава да пее на италиански. Текстът е на Мауро Балестри.

През 2014 година става ясно, че ще представи страната си на „Евровизия“ за трети пореден път.[7] Тогава тя успява да премине на финала, където завършва на двайсет и четвърта позиция, което е най-доброто представяне на страната от всички участия дотогава.

Преди участието си в конкурса на „Евровизия“ Валентина издава своя трети студиен албум „Sensibilità“ (Чувственост).

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Година Сингъл Превод
2002 Sharp Бърз
2007 Vai Върви
2008 Se non ci sei tu Ако не си тук
2012 The Social Network Song Социалната мрежа
2013 Crisalide Какавида
2014 Maybe Може би

Източници[редактиране | редактиране на кода]