Музей на Възраждането, Варна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Новата експозиция на Музея на Възраждането във Варна се намира на ул. „Л. Заменхоф” 21 в старинна сграда, строена в края на XIX в. Използвана за различни нужди /включително и за девическо училище след Освобождението/, сега тя е предоставена на Музея. Показва най-важните моменти от историята на Варна през периода на Възраждането.

На първия етаж е отразено значението на Варна като стратегически пункт по Западното Черноморие и участието на Варненския край в руско-турските войни от края на на XVIII в. и първата половина на XIX в. В експозицията на втория етаж са показани моменти от стопанското развитие на града, създаването на общината, училището, читалището и църковно-националното движение. В една от залите е възстановена обстановката на стаята на взаимното училище с всички атрибути, свързани с обучението в онази епоха. Показани са също предосвобожденските борби – участието на Варненския край в хайдушкото движение, четническите прояви, Априлското въстание и Освобождението. Във Варненския Музей се съхранява и сабята с револвер на Х. Димитър.

Варна е последният освободен град – едва на 27 юли 1878 г. в града влизат руските войски, командвани от ген. Столипин.

В експозицията са показани нови материали, събирани в продължение на много години – книги, църковна утвар, оръжие, фотографии и лични вещи на поборници за нашата свобода.

тел. 052/ 65 88 91 e-mail: muzei.vazrajdane@abv.bg

ВЪНШНИ ПРЕПРАТКИ[редактиране | редактиране на кода]