Фестивален и конгресен център

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фестивален и конгресен център
Изглед към ФКЦ от входа на Морската градина преди ремонта
Изглед към ФКЦ от входа на Морската градина преди ремонта
Map
Местоположение във Варна
ВидМногофукнкционална сграда
МестоположениеFlag of Bulgaria.svg Варна, България
Архитектарх. Косьо Христов
Конструкциястоманена
Изграждане1986 г.
Площ4000 m²
Статутработи
Състояниедобро
Сайтfccvarna.bg
Фестивален и конгресен център в Общомедия
ФКЦ през 1987 г., година след откриването му.

Фестивалният и конгресен център (ФКЦ) е културен център във Варна. Служи като място за организиране на артистични прояви, фестивали, концерти, научни срещи, семинари и филмови прожекции.

История[редактиране | редактиране на кода]

Фестивалният и конгресен център е открит на 16 юни 1986 г.[1] Автор на сградата е арх. Косьо Христов. Първоначално той е наречен „Фестивален комплекс Людмила Живкова“ и е филиал на Народния дворец на културата (НДК, след 1990 г. Национален дворец на културата), изграден в София по нейна инициатива през 1981 г. и също първоначално носител на нейното име.[2]

Още от създаването си ФКЦ се налага като център на престижни събития в сферата на изкуството и културата. Освен артистични прояви и фестивали, там се организират научни срещи, семинари, различни фирми отбелязват своите годишни празници. ФКЦ е лицето на България в такива престижни международни конгресни организации като ICCA, EFCT, AIPC, както и в единствената паневропейска верига от киносалони „Европа синемас“ към Европейския съюз.

Едни от най-престижните събития, на които ФКЦ е съорганизатор, са Фестивалът на българския игрален филм „Златната роза“, Фестивалът на европейските филмови копродукци, Международният музикален фестивал „Варненско лято“, Варненският театрален фестивал, Международният майски хоров конкурс, Международният балетен конкурс – Варна, варненското издание на Европейския музикален фестивал на радио „FM classic“, Националните културни празници „Албена“, Коледният и Майският салон на изкуствата на Съюза на българските писатели, Международният детски фестивал на изкуствата „Съзвездие Море – слънце, младост, красота“.

През 1993 г. ФКЦ става инициатор и организатор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“, който е единственият международен кинофестивал с конкурсна програма за игрални филми в страната. Фестивалът успява да се превърне във визитна картичка на българската култура в световен мащаб.

Фестивалният комплекс, каквото е първоначалното му наименование, е разположен непосредствено пред главния вход на Морската градина и на 100 метра от Централния плаж, където потокът от хора винаги е голям. ФКЦ предлага 1000 m² изложбена площ, 12 многоцелеви зали с вместимост от 50 до 1000 души, оборудвани с най-модерна техника, а кухнята дава възможност за обслужването на събития с до 500 души.

Зали и помещения[редактиране | редактиране на кода]

Зали[редактиране | редактиране на кода]

Зала Капацитет Сцена размери Възможност за
при голяма сцена при малка сцена пресконеференции конгреси кино театър концерти TV излъчване коктейли презентации директорски съвети обучение на кадри свързване с други зали друго
Зала 1 790 1000 20/14 20/8 + + + + -
Зала 2 230 20/5 + + + + -
Зала 3 100 30 m2 + + + + + -
Зала 4 120 150 (+зала 5) + + + + + +, зала 5 -
Зала 5 40 150 (+зала 4) + + + + + +, зала 4 -
Зала 6 40 + + + + + -
Зала 7 25 15 (обща маса) + + + -
Зала 8 35 + + + -
Зала 10 балет

Фоайета[редактиране | редактиране на кода]

Площта на фоайетата е 2250 квадратни метра. Тези пространства са подходящи за най-разнообразни събития – изложби, пресконференции, коктейли и корпоративни партита, модни спектакли, базари. Поставени са екрани за показ на реклама, шоу програми или текущи прояви във ФКЦ.

Други помещения[редактиране | редактиране на кода]

Ресторант „БМ Сити“[редактиране | редактиране на кода]

Разполага със 100 места на закрито и 60 – на открито. Ресторантът е подходящ за коктейли, фирмени презентации, балове и семейни събирания.

Клуб-ресторант „Любовта е лудост“[редактиране | редактиране на кода]

Заведението разполага с 2 зали с по 30 места и лятна тераса с капацитет от 600 души.

Клуб „33“[редактиране | редактиране на кода]

Заведението, със своите 30 места и кафе-бар, е подходящо за рождени дни, семейни чествания и презентации.

Фестивали[редактиране | редактиране на кода]

Освен концертите, кинопрожекциите, театралните постановки и други обществено значими събития, ФКЦ е домакин на няколко международни фестивала всяка година.

Международен музикален фестивал „Варненско лято“[редактиране | редактиране на кода]

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ е най-старият музикален фестивал в България и един от фестивалите с най-дългогодишна традиция в Европа. Той се състои всяка година през юни – юли.

Получил национален и международен престиж, днес фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на класическата музика. Богатата програма е визитна картичка на Варна като център на международен културен туризъм. Има многожанров характер и включва опера, симфонични концерти, камерна и хорова музика, гранични жанрове, тематични цикли, Международна лятна академия.

Международен театрален фестивал „Варненско лято“[редактиране | редактиране на кода]

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е най-мащабното международно театрално събитие в България. Той се организира всяка година между 1 и 12 юни във Варна в рамката на фестивалите на изкуствата „Варненско лято“. Негова главна цел е да представи основни тенденции в българската и международна сценична практика, и да създаде пространство за междукултурен диалог, обмен и пазар.

Програмата е построена като мозайка от модули. „Селекционирани български спектакли“ следи театралните развития на българска сцена и извежда значимите и новаторски постижения през актуалния сезон. Международната програма представя водещи творци и тенденции в различни видове театър. Паралелната програма е отворена за разнообразни партньорски инициативи, дискусии, работни ателиета, теоретични конференции, лекции, представяне на книги, изложби и концерти.

Варненски театрален фестивал, Международен майски хоров конкурс[редактиране | редактиране на кода]

Фестивалът се организира на всеки 3 години и е член на Организационния комитет на Международния конкурс за „Голямата европейска награда за хорово пеене“, който се организира последователно в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция), Гориция (Италия), Варна (България) и Толоса (Испания).

Фестивал на българския игрален филм „Златната роза“[редактиране | редактиране на кода]

Фестивалът на българския игрален филм „Златната роза“ е най-старият фестивал, посветен на киноизкуството в България.

Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“[редактиране | редактиране на кода]

„Любовта е лудост“ е международен филмов фестивал, който се организира в края на август. Той се радва на висок интерес от страна на международни филмови дейци. По време на неговата програма гостите могат да видят най-новите продукции на известни режисьори от целия свят. Илия Раев и проф. Александър Грозев са създатели на фестивала.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]