Фестивален и конгресен център

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фестивален и конгресен център
Изглед към ФКЦ от входа на Морската градина преди ремонта
Изглед към ФКЦ от входа на Морската градина преди ремонта
Map of Varna center.png
43.2044° с. ш. 27.9221° и. д.
Фестивален и конгресен център
Местоположение във Варна.
Вид Многофукнкционална сграда
Местоположение Flag of Bulgaria.svg Варна, България
Архитект арх. Косьо Христов
Конструкция стоманена
Изграждане 1986 г.
Площ 4000 m²
Статут работи
Състояние добро
Сайт fccvarna.bg
Фестивален и конгресен център в Общомедия
ФКЦ през 1987 г., година след откриването му.

Фестивалният и конгресен център (ФКЦ) е културен център във Варна. Служи като място за организиране на артистични прояви, фестивали, концерти, научни срещи, семинари и филмови прожекции.

История[редактиране | редактиране на кода]

Фестивалният и конгресен център е открит на 16 юни 1986 г. [1] Автор на сградата е арх. Косьо Христов. Първоначално той е наречен „Фестивален комплекс Людмила Живкова“ и е филиал на Народния дворец на културата (НДК, след 1990 г. Национален дворец на културата), изграден в София по нейна инициатива през 1981 г. и също първоначално носител на нейното име.[2]

Още от създаването си ФКЦ се налага като център на престижни събития в сферата на изкуството и културата. Освен артистични прояви и фестивали, там се организират научни срещи, семинари, различни фирми отбелязват своите годишни празници. ФКЦ е лицето на България в такива престижни международни конгресни организации като ICCA, EFCT, AIPC, както и в единствената паневропейска верига от киносалони „Европа синемас“ към Европейския съюз.

Едни от най-престижните събития, на които ФКЦ е съорганизатор, са Фестивалът на българския игрален филм „Златната роза“, Фестивалът на европейските филмови копродукци, Международният музикален фестивал „Варненско лято“, Варненският театрален фестивал, Международният майски хоров конкурс, Международният балетен конкурс – Варна, варненското издание на Европейския музикален фестивал на радио „FM classic“, Националните културни празници „Албена“, Коледният и Майският салон на изкуствата на Съюза на българските писатели, Международният детски фестивал на изкуствата „Съзвездие Море – слънце, младост, красота“.

През 1993 г. ФКЦ става инициатор и организатор на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“, който е единственият международен кинофестивал с конкурсна програма за игрални филми в страната. Фестивалът успява да се превърне във визитна картичка на българската култура в световен мащаб.

Фестивалният комплекс, каквото е първоначалното му наименование, е разположен непосредствено пред главния вход на Морската градина и на 100 метра от Централния плаж, където потокът от хора винаги е голям. ФКЦ предлага 1000 m² изложбена площ, 12 многоцелеви зали с вместимост от 50 до 1000 души, оборудвани с най-модерна техника, а кухнята дава възможност за обслужването на събития с до 500 души.

Зали и помещения[редактиране | редактиране на кода]

Зали[редактиране | редактиране на кода]

Зала Капацитет Сцена размери Възможност за
при голяма сцена при малка сцена пресконеференции конгреси кино театър концерти TV излъчване коктейли презентации директорски съвети обучение на кадри свързване с други зали друго
Зала 1 790 1000 20/14 20/8 + + + + -
Зала 2 230 20/5 + + + + -
Зала 3 100 30 m2 + + + + + -
Зала 4 120 150 (+зала 5) + + + + + +, зала 5 -
Зала 5 40 150 (+зала 4) + + + + + +, зала 4 -
Зала 6 40 + + + + + -
Зала 7 25 15 (обща маса) + + + -
Зала 8 35 + + + -
Зала 10 балет

Фоайета[редактиране | редактиране на кода]

Площта на фоайетата е 2250 квадратни метра. Тези пространства са подходящи за най-разнообразни събития – изложби, пресконференции, коктейли и корпоративни партита, модни спектакли, базари. Поставени са екрани за показ на реклама, шоу програми или текущи прояви във ФКЦ.

Други помещения[редактиране | редактиране на кода]

Ресторант „БМ Сити“[редактиране | редактиране на кода]

Разполага със 100 места на закрито и 60 – на открито. Ресторантът е подходящ за коктейли, фирмени презентации, балове и семейни събирания.

Клуб-ресторант „Любовта е лудост“[редактиране | редактиране на кода]

Заведението разполага с 2 зали с по 30 места и лятна тераса с капацитет от 600 души.

Клуб „33“[редактиране | редактиране на кода]

Заведението, със своите 30 места и кафе-бар, е подходящо за рождени дни, семейни чествания и презентации.

Фестивали[редактиране | редактиране на кода]

Освен концертите, кинопрожекциите, театралните постановки и други обществено значими събития, ФКЦ е домакин на няколко международни фестивала всяка година.

Международен музикален фестивал „Варненско лято“[редактиране | редактиране на кода]

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ е най-старият музикален фестивал в България и един от фестивалите с най-дългогодишна традиция в Европа. Той се състои всяка година през юни – юли.

Получил национален и международен престиж, днес фестивалът е представителен форум на българското и световното музикално творчество и изпълнителско изкуство в областта на класическата музика. Богатата програма е визитна картичка на Варна като център на международен културен туризъм. Има многожанров характер и включва опера, симфонични концерти, камерна и хорова музика, гранични жанрове, тематични цикли, Международна лятна академия.

Международен театрален фестивал „Варненско лято“[редактиране | редактиране на кода]

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е най-мащабното международно театрално събитие в България. Той се организира всяка година между 1 и 12 юни във Варна в рамката на фестивалите на изкуствата „Варненско лято“. Негова главна цел е да представи основни тенденции в българската и международна сценична практика, и да създаде пространство за междукултурен диалог, обмен и пазар.

Програмата е построена като мозайка от модули. „Селекционирани български спектакли“ следи театралните развития на българска сцена и извежда значимите и новаторски постижения през актуалния сезон. Международната програма представя водещи творци и тенденции в различни видове театър. Паралелната програма е отворена за разнообразни партньорски инициативи, дискусии, работни ателиета, теоретични конференции, лекции, представяне на книги, изложби и концерти.

Варненски театрален фестивал, Международен майски хоров конкурс[редактиране | редактиране на кода]

Фестивалът се организира на всеки 3 години и е член на Организационния комитет на Международния конкурс за „Голямата европейска награда за хорово пеене“, който се организира последователно в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция), Гориция (Италия), Варна (България) и Толоса (Испания).

Фестивал на българския игрален филм „Златната роза“[редактиране | редактиране на кода]

Фестивалът на българския игрален филм „Златната роза“ е най-старият фестивал, посветен на киноизкуството в България.

Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“[редактиране | редактиране на кода]

„Любовта е лудост“ е международен филмов фестивал, който се организира в края на август. Той се радва на висок интерес от страна на международни филмови дейци. По време на неговата програма гостите могат да видят най-новите продукции на известни режисьори от целия свят. Илия Раев и проф. Александър Грозев са създатели на фестивала.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „България“         Портал „България