Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Драматичен театър
„Стоян Бъчваров“
Театри в България
Bulgaria-Varna-01.JPG
Сградата на театъра
Информация
Населено място Варна
Тематика драматичен
Основаване 1921 г.
Допълнителна информация
Директор Даниела Димова
Адрес 9000 Варна
пл. „Независимост ” №1
Телефон 052/669 652 (каса)
Сайт Официален сайт
Драматичен театър
„Стоян Бъчваров“
в Общомедия

Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ е културен символ на Варна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е през 1921 година с решение на Варненския общински съвет като Общински професионален театър. Има една от най-красивите театрални сгради в страната, която е проектирана от архитект Никола Лазаров и е окончателно завършена през 1932 година благодарение на доброволната помощ на варненската общественост, набрала средствата чрез фондови марки.

Сграда[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на Варненския театър е построена по проект на архитект Никола Лазаров, участвал и в построяването на Софийския народен театър. На 26 март 1912 е положен основния камък. Кметът Иван Церов произнася „дълбоко прочувствена реч“, с която очертава високото културно значение на театъра и насъщната необходимост от градски театър във Варна.

Строежът започва с благородното дело на хората от цяла Варна. След ентусиазираното начало и няколко години затишие през 1927 година строителните работи са възстановени. Фондовите марки за доизграждане на театъра се прибавят към всеки хляб, всеки билет за кино, за градско увеселение, за баня, за плаж. За по-малко от месец се събират 1 милион лева. И управителното тяло на Народната театрална кооперация отпуска заем от 2 милиона лева.

При довършването на строежа се правят известни промени: сцената е разширена от двете страни и в дълбочина от арх. Дабко Дабков. Строежът е завършен от градския архитект Желязко Богданов.

Трупа[редактиране | редактиране на кода]

Общинското управление в града ангажира известния столичен български артист Стоян Бъчваров да устрои общинска трупа, поддържана и субсидирана изключително от общината.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Георги Смиленов. Светлини от сцената. Варна, Барс-Агенция, 2009, 136 с. 1921-1944 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]