Вахта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Вахта, или вахтена служба – основен вид дежурство на съдовете, осигуряващ безопасността на плаването и поддържане на боеготовност. Дели се на общокорабна и специална.

Вахтата в Руския императорски флот[редактиране | редактиране на кода]

За носене на вахта офицерите се вписват в график за 3 и не повече от 5 вахти, а екипажа на 4 отделения. Обикновеното разпределение на вахтата за денонощието е: от 24:00 до 4:00, от 4:00 до 8:00, от 8:00 до пладне, от пладне до 18:00 и от 18:00 до полунощ; часовете на смените са направени така, че да са най-удобни за живота на екипажа, и тъй като вахта носят посменно 4 отделения, то всяко денонощие за едни и същи хора часовете на вахта се сменят. При 5 офицера промеждутъка от време от пладне до полунощ се разбива на 3 вахти, затова и ежедневно офицера стои на вахта в различни часове. Стоящия на вахта (вахтения) офицер се нарича вахтен началник, той отговаря за реда и безопасността на кораба и няма право да напуска горната палуба, а по време на движение на кораба – мостика. Вахтеният началник е длъжен да изпраща по задачи долу (в подпалубните помещения) подчинен вахтен офицера или началника на вахтеното отделение. На кораб нищо важно не може да става без разрешението или знанието на вахтения началник, който е подчинен само на командира и старшия офицер. Командвайки лично, той докладва за случващото се на кораба и извън него на своите началници. В руския флот като вахтени началници са назначавани лейтенантите, а вахтени офицери обикновено са били мичманите. Отстраняването от вахта е тежко наказание за офицер.

Вахтеното отделение на екипажа се разпределя за носене на службата по целия кораб и се намира в подчинение на офицерите, стоящи на вахта. Отделението на екипажа, отстъпило от предишната вахта, се нарича „подвахтенно“ и в случай на необходимост оказва помощ на вахтеното. Машинната команда носи вахта отделно от строевия екипаж: машинната вахта е подчинена на вахтения механик. Всички заповеди на вахтения началник се предават от вахтения подофицер, съпроводени с особено свиркане (със свирка), което показва, че заповедта идва от вахтата; на него е възложено и задължението да провери изпълнението на дадените нареждания.

В друг смисъл на думата вахта се означава в руския флот половината от екипажа, т.е. 1-ва вахта са 1-во и 3-то отделения, 2-ра вахта – съответно 2-ро и 4-то. Съответно на това разделение нечетните отделения се размещават на дясната страна на кораба, а четните на лявата; всички корабни графици на екипажа се съставят, спазвайки това деление. В крайни случаи, обусловени от работата или от опасност, вахтата се носи от екипажа повахтено, т.е. горе се намират половината началници. При аврални работи, когато се извиква горе целия екипаж, вахтения началник се сменя от старшия офицер. Терминът „бойна вахта“ се отнася за машинната команда, която е при машините и пещите по време на бой; тя се комплектува от най-добрите хора по съответната специалност; останалата част от машинната команда се разпределя съгласно бойното разписание за попълване на строевите долни чинове при оръдията, торпедните (минните) апарати и подаването на боеприпаси.

Кучешка вахта[редактиране | редактиране на кода]

„Кучешка вахта“, или просто „куче “– вахта, продължаваща от 00:00 до 04:00[1][2]. Обикновено се „стои“ от втория щурман. Счита се за най-тежка, поради това, че вахтеният трябва да се бори с желанието за сън, което е най-силно по това време на денонощието.

Не трябва да се бърка с термина от английски dog watch – вахтата от 16:00 до 20:00. В руския флот са приети традициите на холандското мореплаване, където „кучешка“ е именно първата вахта след полунощ. В английския флот „кучешка вахта“ се нарича полувахтата от 16 до 18 часа и от 18 до 20 (полувахтите са въведени, за да не се носи вахта от едно лице по едно и също време).

Разписанието на деня на корабите от времето на Петър I е следното: ставане в 6:00, от 12 до 13 – обяд и адмиралски час (времето, когато се раздава водката). Отбой в 23:00. Затова и за стоящите на „кучешка вахта“ е невъзможно да се наспят през деня, тъй като подвахтените не са освободени от изпълняване на корабната си работа и присъствие на молебните, т.е. от 6:00 до 23:00 има напрегната работа с час почивка. Борбата със съня е не само от 00:00 до 04:00, а в течение на целия ден преди и целия ден след, ако се е паднал ред да си „куче“ – да носиш „кучешката вахта“. Затова и вахтата се нарича „кучешка“. Но това е само при стоянка на кораба в пристанище. В морето разписанието на деня е малко по-различно и подвахтените все разполагат с част от деня за сън. Присътствието на молебните не се отменя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Собака // Самойлов К. И. Морской словарь. – М.—Л.: Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941
  2. Собачья вахта // Самойлов К. И. Морской словарь. – М.—Л.: Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Вахтенная служба // Военная энциклопедия / Под ред. В. Ф. Новицкого и др. – СПб.: т-во И. В. Сытина, 1911−1915. – Т. 5.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Вахта“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.