Велко Чубрилович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Велко Чубрилович
сръбски атентатор
Роден: 1 юли 1886 г.
Починал: 3 февруари 1915 г. (28 г.)


Вèлко Чубрѝлович (на сръбски: Вељко Чубриловић; юли 1886 – 3 февруари 1915) е босненски сърбин, революционер и участник в покушението срещу австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево, което се превръща във формален повод за започване на Първата световна война.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1886 г. в Босна и Херцеговина. Учителства в малкото сръбско селище Прибой Майевички (Прибој Mајевички). През 1914 г. като член на младежката бунтовническа организация "Млада Босна" се съгласява да помогне на преките участници в заговора за убийството. Неговият брат Васо Чубрилович е сред основните действащи лица.

Сараевски атентат[редактиране | редактиране на кода]

На 28 юни 1914 г. срещу дошлия да наблюдава маневрите ерцхерцог Франц Фердинанд и съпругата му София Хотек е извършено покушение в центъра на Сараево. Целта на покушението е била само убийството на ерцхерцога и губернатора на Босна и Херцеговина ген. Оскар Потиорек, но в суматохата загива жената на престолонаследника. Пряко ангажираните лица с подготовката и убийството са седем, но само двама от тях успяват да влязат в действие: Неделко Чабринович, който хвърля бомбата по кортежа с гостите, но не улучва и бомбата избухва под колелата на следващата кола, и Гаврило Принцип, който убива двамата височайши гости от упор с пистолет.

Присъда[редактиране | редактиране на кода]

След атентата сараевската полиция арестува не само преките участници, но и повечето членове на "Млада Босна". Петима от тях са осъдени на обесване, като двама в последствие са помилвани от самия император Франц Йосиф. Останалите, поради неизпълнено пълнолетие (навършени 21 години) или поради по-малката роля в подготовката на атентата са осъдени на дълги години тъмничен затвор. Деветима са оправдани, а един, Мухамед Мехмедбашич, успява да избяга. Младежката организация е разформирована и обявена извън закона.

Екзекуцията на Велко Чубрилович заедно с Данило Илич и Мишко Йованович е извършена на 3 февруари 1915 г.

Брат му, Васо Чубрилович, който е сред преките участници в събитието, но по това време е непълнолетен, е осъден на 16 години затвор. През 1918 г., след края на Първата световна война, е освободен от затвора, става известен сръбски учен и политик, и доживява дори падането на Берлинската стена, отивайки си на 93 годишна възраст през 1990 г.


WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Veljko Čubrilović“ в Уикипедия на английски (автори).