Веренишко бърдо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Веренишко бърдо
Relief Map of Bulgaria.jpg
43.454° с. ш. 23.071° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Монтана)
Част от Предбалкан
Най-висок връх Бърдото
Надм. височина 651,9 m

Веренишкото бърдо е рид в Северозападна България, Западния Предбалкан, област Монтана.

Рида Веренишко бърдо се издига във външната структурна ивица на Западния Предбалкан и е разположен северно от долината на река Огоста. Има посока на простиране от запад-северозапад на изток-югоизток с дължина 14-15 км. На запад, до село Каменна Рикса чрез седловина висока 437 м се свързва с Широка планина. На юг се спуска плавно към долината на река Огоста, а северните му склонове са по-стръмни към Дунавската равнина. На изток достига до завоя на Огоста при град Монтана. Билото е гребеновидно с максимална височина връх Бърдото (651,9 м), разположен в западната част на рида, на около 2 км източно от село Каменна Рикса. Северозападните му части се отводняват от десните притоци на река Цибрица, а останалите — от левите притоци на река Огоста.

Веренишкото бърдо представлява моноклинала, остатък от южното бедро на Белоградчишката антиклинала. Изградено е от юрски и горнокредни варовици. Южният склон изобилства от карстови форми. Основно северните склонове са обрасли с редки благуново-церови гори и храсталаци от келяв габър. Южните склонове като цяло са обезлесени и са заети от обширни пасища.

В най-източното подножие на рида е разположен град Монтана, по северните му склонове — селата Винище, Горна Вереница и Долна Вереница, а по южните — селата Горно Церовене, Видлица, Чемиш и Каменна Рикса.

По северния склон на Веренишкото бърдо, на протежение от 16,3 км, от Монтана до село Винище преминава участък от първокласен път № 1 от Държавната пътна мрежа ВидинСофия — ГКПП "Кулата", а по южното подножие — 11 км от третокласен път № 102 от Държавната пътна мрежа ДимовоБелоградчикМонтана.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]