Вечният болен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вечният болен
The Adventure of the Resident Patient
The Adventure of the Resident Patient 03.jpg
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1893 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Гърбавият
Следваща Преводачът грък

Преводач

А. Атанасов, 1992 г.

И. Азанов
Вечният болен в Общомедия

„Вечният болен“, преведен на български и като „Хронично болният“ (на английски: The Adventure of the Resident Patient) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван през 1893 г. в списание „Странд“ (The Strand Magazine). Включен е в книгата „Мемоарите на Шерлок Холмс“, публикувана през 1894 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

The Adventure of the Resident Patient 02.jpg
Resi-05.jpg

След разходка, Холмс и Уотсън намират в апартамента си на „Бейкър стрийт“ младия психиатър Пърси Тревелян, който е решил да се обърне към детектива за помощ и съвет при разрешаването на странен случай. Преди известно време към д-р Тревелян се е обърнал г-н Блесингтън с предложение да подпомогне кариерата на младия и надежден доктор. Блесингтън е осигурил къща и прислуга, и е поел всички разходи, за да може Тревелян да започне успешна частна практика. Самият Блесингтън също живее в къщата, като официално е обявено, че е хронично болен и се нуждае от постоянно лекарско наблюдение.

Една вечер за преглед при Тревелян се записва стар руски благородник, който идва придружен от сина си. Той твърди, че е болен от рядко заболяване – каталептични припадъци. При прегледа той получава криза и лекарят излиза за лекарства, но когато се връща обратно, открива, че пациентът и придружителят му са си тръгнали. Следващата вечер странната двойка идва отново с правдоподобно извинение за внезапното си тръгване предишния път, след което Тревелян преглежда стареца и му изписва лекарства, а синът изчаква в приемната. По-късно вечерта при лекаря идва ужасно изплашеният Блесингтън, който крещи, че някой е бил в стаята му. По оставените стъпки предполагат, че това е синът на руския благородник.

The Adventure of the Resident Patient 07.jpg

Холмс и Уотсън отиват до къщата, където живеят Тревелян и Блесингтън. Там ги посреща с пистолет уплашеният Блесингтън. Въпреки подканата на Холмс да не скрива истината, Блесингтън твърди, че се страхува само за парите, които държи в стаята си и отказва да сподели повече. След срещата Холмс отбелязва, че Блесингтън крие нещо, а двамата посетители са твърде съмнителни, тъй като симптомите на болестта могат лесно да се имитират, а за посещението явно е избрано време, когато обичайно няма други пациенти.

На следващата сутрин Блесингтън е открит обесен при странни обстоятелства. Полицията смята, че е било самоубийство, но след старателен оглед на апартамента, Холмс заключава, че това е убийство, извършено от двамата необичайни посетители и техен съучастник.

След като Холмс изследва полицейските архиви, обяснява на разследващия инспектор Ленър, че престъплението е било с цел отмъщение. Преди 12 години, банда от петима престъпници, сред които и Блесингтън, е обрала банка. След тяхното залавяне Блесингтън, за да избегне наказание, свидетелства срещу останалите членове на бандата, при което единият е обесен, а останалите трима получават по 15 години затвор. След освобождаването си, те решават да отмъстят на предателя. Тримата престъпници не са заловени и полицията впоследствие решава, че са загинали при корабокрушение.

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

През 1985 г. разказът е екранизиран в епизода „Вечният болен“ с участието на Джеръми Брет в ролята на Холмс и Дейвид Бърк в ролята на Уотсън. В този епизод има част, в която Уотсън се опитва да приложи дедуктивния метод на Холмс, за да открие неговото състояние – не твърде успешно. Сцената е подобна на тази в хумористичния разказ „Как Уотсън се учи на трикове“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

The Memoirs of Sherlock Holmes (Arthur Conan Doyle, 1894).jpg

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • "The Adventure of the Resident Patient," Glasgow Weekly Mail (September 1, 1894), 7.
  • "The Adventure of the Resident Patient," The Grand Magazine, 57 (June 1930), 437-447.
  • "The Resident Patient," Illustrated by W.H. Hyde. Harper's Weekly, 37, No. 1912 (August 12, 1893), 761-763.
  • "The Adventure of the Resident Patient," Illustrated by Dan Smith. New York World, Sunday magazine (June 25, 1905), 2-3.
  • "The Adventure of the Resident Patient," Stoll's Editorial News, 4 (March 17, 1921), i-iv; (March 24, 1921), v-viii. illus.
  • "The Adventure of the Resident Patient," Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 6, No. 32 (August 1893), 128-138.