Гърбавият

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гърбавият
The Adventure of the Crooked Man
илюстрация от разказа
илюстрация от разказа
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1893 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Земевладелецът от Райгейт
Следваща Вечният болен

Преводач А. Атанасов [1],
Илия Азанов [2]
Гърбавият в Общомедия

„Гърбавият“, преведен на български и като „Сакатият“ (на английски: The Adventure of the Crooked Man) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван през 1893 г. в списание „Странд“. Включен е в книгата „Мемоарите на Шерлок Холмс“, публикувана през 1894 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

The Adventure of the Crooked Man 02.jpg
The Adventure of the Crooked Man 04.jpg

Няколко месеца след брака на Уотсън, той е посетен от Шерлок Холмс, който му разказва за своето разследване на мистериозната смърт на полковник Джеймс Баркли. Няколко дни по-рано, късно вечерта между полковника и съпругата му Нанси е имало кавга. Според камериерката, двойката, които почти не са се карали преди, са имали шумен скандал в затворено помещение и съпругата на Баркли многократно е нарекла мъжа си страхливец. Внезапно полковникът е надал силен вик, последван от трясък. Слугите са влезли в стаята и са намерили там тялото на Баркли със счупена глава и израз на неописуем ужас на лицето, а жена му – в безсъзнание. Разследвайки местопрестъплението, Холмс е открил по завесите отпечатъци на неизвестно животно, които не могат да бъдат идентифицирани.

При подробния разпит на свидетелите, Холмс научава, че малко преди кавгата Нанси Баркли, на връщане от църква с приятелка, неочаквано е срещнала някакъв отвратителен гърбушко и след кратък разговор с него е била ужасно развълнувана. Гърбушкото също е бил много разгневен.

Холмс предлага на Уотсън да посетят този гърбушко, за да се изяснят. По време на посещение на мъжа се оказва, че той е бивш военен, Хенри Ууд, който преди много години в Индия е бил другар на полковник Баркли. И Баркли, и Ууд, са били влюбени в тогавашната неомъжена девойка, Нанси. Баркли предава по-привлекателния от него Ууд на врага по време на поредния бунт в Индия. Бунтовниците обезобразяват след изтезания Ууд, превръщайки го в осакатен гърбушко.

The Adventure of the Crooked Man 06.jpg

След завръщането си в Англия, Ууд открива бившата си любов и разкрива пред нея ужасната истина. По време на спор на полковник Баркли и жена му, Ууд, който се крие зад завесата, изведнъж се показва пред тях. Полковникът познава човека, когото е предал и осъдил на смърт, и умира от апоплексия, като при падането си разбива главата в решетката на камината.

Следите върху завесите са оставени от Теди, дресираната мангуста на Ууд. Ууд постоянно носи със себе си мангустата и от време на време с нейна помощ показва фокуси.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Разказът е адаптиран през 1924 г. в едноименния филм с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс и на Хюбърт Уилис като Уотсън.

През 1984 г. има друга екранизация в сериала за телевизия Granada TV с участието на Джеръми Брет в ролята на Холмс и на Дейвид Бърк като Уотсън.

Направени са и няколко радиодраматизации за радио BBC.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

The Memoirs of Sherlock Holmes (Arthur Conan Doyle, 1894).jpg

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Гърбавият“, 1992
  2. „Сакатият“, 2007, изд. „Труд“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „The Adventure of the Crooked Man,“ Glasgow Weekly Mail (November 3, 1894), 7.
  • „The Adventure of the Crooked Man,“ The Grand Magazine, 58 (October 1930), 153 – 163.
  • „The Adventure of the Crooked Man,“ Illustrated by W.H. Hyde. Harper's Weekly, 37, No. 1907 (July 8, 1893), 645 – 647.
  • „The Adventure of the Crooked Man,“ Illustrated by Dan Smith. New York World, Sunday magazine (June 18, 1905), 7 – 8.
  • „The Adventure of the Crooked Man,“ Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 6, No. 31 (July 1893), 22 – 32.
  • „The Adventure of the Crooked Man,“ Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine (New York), 6 (August 1893), 22 – 32.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Горбун“ и страницата „The Adventure of the Crooked Man“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.