Гърбавият

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гърбавият
The Adventure of the Crooked Man
илюстрация от разказа
илюстрация от разказа
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1893 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Предходна Земевладелецът от Райгейт
Следваща Вечният болен

Преводач А. Атанасов [1],
Илия Азанов [2]
Гърбавият в Общомедия

„Гърбавият“, преведен на български и като „Сакатият“ (на английски: The Adventure of the Crooked Man) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван през 1893 г. в списание „Странд“. Включен е в книгата „Мемоарите на Шерлок Холмс“, публикувана през 1894 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

The Adventure of the Crooked Man 02.jpg
The Adventure of the Crooked Man 04.jpg

Няколко месеца след брака на Уотсън, той е посетен от Шерлок Холмс, който му разказва за своето разследване на мистериозната смърт на полковник Джеймс Баркли. Няколко дни по-рано, късно вечерта между полковника и съпругата му Нанси е имало кавга. Според камериерката, двойката, които почти не са се карали преди, са имали шумен скандал в затворено помещение и съпругата на Баркли многократно е нарекла мъжа си страхливец. Внезапно полковникът е надал силен вик, последван от трясък. Слугите са влезли в стаята и са намерили там тялото на Баркли със счупена глава и израз на неописуем ужас на лицето, а жена му – в безсъзнание. Разследвайки местопрестъплението, Холмс е открил по завесите отпечатъци на неизвестно животно, които не могат да бъдат идентифицирани.

При подробния разпит на свидетелите, Холмс научава, че малко преди кавгата Нанси Баркли, на връщане от църква с приятелка, неочаквано е срещнала някакъв отвратителен гърбушко и след кратък разговор с него е била ужасно развълнувана. Гърбушкото също е бил много разгневен.

Холмс предлага на Уотсън да посетят този гърбушко, за да се изяснят. По време на посещение на мъжа се оказва, че той е бивш военен, Хенри Ууд, който преди много години в Индия е бил другар на полковник Баркли. И Баркли, и Ууд, са били влюбени в тогавашната неомъжена девойка, Нанси. Баркли предава по-привлекателния от него Ууд на врага по време на поредния бунт в Индия. Бунтовниците обезобразяват след изтезания Ууд, превръщайки го в осакатен гърбушко.

The Adventure of the Crooked Man 06.jpg

След завръщането си в Англия, Ууд открива бившата си любов и разкрива пред нея ужасната истина. По време на спор на полковник Баркли и жена му, Ууд, който се крие зад завесата, изведнъж се показва пред тях. Полковникът познава човека, когото е предал и осъдил на смърт, и умира от апоплексия, като при падането си разбива главата в решетката на камината.

Следите върху завесите са оставени от Теди, дресираната мангуста на Ууд. Ууд постоянно носи със себе си мангустата и от време на време с нейна помощ показва фокуси.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Разказът е адаптиран през 1924 г. в едноименния филм с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс и на Хюбърт Уилис като Уотсън.

През 1984 г. има друга екранизация в сериала за телевизия Granada TV с участието на Джеръми Брет в ролята на Холмс и на Дейвид Бърк като Уотсън.

Направени са и няколко радиодраматизации за радио BBC.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

The Memoirs of Sherlock Holmes (Arthur Conan Doyle, 1894).jpg

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Гърбавият“, 1992
  2. „Сакатият“, 2007, изд. „Труд“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • "The Adventure of the Crooked Man," Glasgow Weekly Mail (November 3, 1894), 7.
  • "The Adventure of the Crooked Man," The Grand Magazine, 58 (October 1930), 153-163.
  • "The Adventure of the Crooked Man," Illustrated by W.H. Hyde. Harper's Weekly, 37, No. 1907 (July 8, 1893), 645-647.
  • "The Adventure of the Crooked Man," Illustrated by Dan Smith. New York World, Sunday magazine (June 18, 1905), 7-8.
  • "The Adventure of the Crooked Man," Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 6, No. 31 (July 1893), 22-32.
  • "The Adventure of the Crooked Man," Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine (New York), 6 (August 1893), 22-32.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Горбун“ и страницата „The Adventure of the Crooked Man“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.