Земевладелецът от Райгейт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Земевладелецът от Райгейт
The Adventure of the Reigate Squire
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
Илюстрация на разказа от Сидни Паджет
АвторАртър Конан Дойл
Първо издание1893 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вМемоарите на Шерлок Холмс
ПоредицаШерлок Холмс
ПредходнаРитуалът на рода Мъсгрейв
СледващаГърбавият
Земевладелецът от Райгейт в Общомедия

„Земевладелецът от Райгейт“ (на английски: The Adventure of the Reigate Squire) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. За първи път е публикуван през 1893 г. в списание „Странд“. Включен е в книгата „Мемоарите на Шерлок Холмс“, публикувана през 1894 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива през април 1887 г., в градчето Райгейт в графство Съри. След отлично и напрегнато разследване, проведено в Европа, здравето на Холмс е влошено и Уотсън му предлага да отидат в Райгейт, в имението на неговия приятел, полковник Хейтър, за да може Холмс да си почине сред природата и да възстанови силите си. Но дори по време на почивката Холмс неволно е въвлечен в разследването на престъпления. Преди известно време, в къщата на г-н Актън, един от местните земевладелци, са проникнали крадци, които са откраднали някои, на пръв поглед, безсмислени неща. Съвсем скоро в къщата на друг земевладелец, Кънингам, се е опитал да проникне въоръжен обирджия. Опитът за обир е бил неуспешен, но крадецът е застрелял опитващия се да му попречи Уилям Къруан, слуга на Кънингам.

По молба на местния полицейски инспектор Форестър, Холмс започва разследване. Той разглежда мястото и разпитва Кънингам-старши и сина му Алек, които са станали свидетели на борбата между Къруан и крадеца. Особен интерес у Холмс предизвиква хартийка, която стиска в ръката си убитият слуга. Холмс предлага на семейство Кънингам да даде обява във вестника, в която да обещае награда за залавянето на убиеца, а той и инспекторът да продължават да разследват. Те се съгласяват, но старият Кънингам е принуден да направи лично корекция на текста написан от Холмс.

След известно време Холмс предлага на Уотсън и на инспектор Форестър да отидат заедно в дома на Кънингам, като им казва, че показанията им за престъплението са неверни, а той е успял да разгадае съдържанието на намерената хартийка. Там Холмс несръчно събаря фруктиера с плодове, след което незабелязано се измъква. Уотсън и инспектор Форестър са озадачени, но изведнъж чуват вик за помощ от Холмс. Инспектор и Уотсън дотичват в банята и виждат как Алек Кънингам души Холмс, а Кънингам-старши се опитва да го измъкне нещо от ръцете му. Бащата и синът са арестувани веднага, а Холмс ги обвинява в убийството на Къруан.

Холмс обяснява, че след изследване на местопроизшествието, той веднага е разбрал, че Кънингам лъжат и че не е имало никакъв разбойник. Проучвайки откъса от бележката, Холмс открива, че тя е написана от двама души и тези двама души са роднини. Тогава Холмс с малък трик взема образец от почерка на Кънингам-старши и открива, че е същият както в бележката. Холмс най-накрая се убеждава, че престъпниците са Кънингам и че бележката от ръката на убития е изтръгната от Алек Кънингам, който след това я е пъхнал в джоба на халата си. Догадката на Холмс се потвърждава и бележката наистина е в джоба на халата му. Но когато Холмс се опитва да извади това парче хартия от джоба, Кънингам, ужасени, че ще бъдат разкрити, почти не убиват Холмс.

По-късно Кънингам си признават, че са убили Къруан заради опитите му да ги изнудва. Къруан е видял Кънингам да влизат в дома на г-н Актън, надявайки се да откраднат много важен документ, който да им помогне да спечелят срещу Актън съдебен процес, който той е завел срещу тях за спорни земи.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Разказът е екранизиран през 1912 г. в едноименния филм с участието на Джордж Тревил в ролята на Холмс и на Мистър Мойс като Уотсън.

През 1922 г. отново е филмиран с участието на Ейли Норууд в ролята на Холмс и на Хюбърт Уилис в ролята на Уотсън.

Екранизиран е и през 1951 г. с участието на Алън Уитли в ролята на Холмс и на Реймънд Франсис като Уотсън.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „The Adventure of the Reigate Squires“, Glasgow Weekly Mail (29 септември 1894), 7.
  • „The Adventure of the Reigate Squires“, The Grand Magazine, 53 (June 1928), 435 – 445.
  • „The Reigate Puzzle“, Illustrated by W.H. Hyde. Harper's Weekly, 37, No. 1904 (17 юни 1893), 574 – 576.
  • „The Reigate Puzzle“, Illustrated by Dan Smith. New York World, Sunday magazine (11 юни 1905), 7 – 8.
  • „The Adventure of the Reigate Squires“, Illustrated by Sidney Paget. The Strand Magazine, 5, No. 30 (June 1893), 601 – 612.