Виа Аристотелис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Виа Аристотелис (Задбалкански път, Via Aristotelis, Аристотелов път) e главен маршрут на миграция на птиците от Европа към Африка минаващ през Западна България и вторият по численост на мигриращите птици след Виа Понтика. Този път е описан още в древността от Аристотел и това е причината днес да бъде наречен на негово име.[1][2] Според него по поречието на Струма се изтегляли на юг пеликаните, докато през Виа Понтика отлитали жеравите.[3]

Пътят свързва Дунав с Бяло море, като започва от северозападния ъгъл на страната във Видинска област[4], минава през Врачанския Балкан[5]. От там през Искърското дефиле пресича Стара планина и се спуска до Софийското поле. От тук по долината на река Струма достига до Бяло море[6]. Често като клон на Виа Аристотелис се сочи и поречието на река Места[2][7].

По миграционния път преминават около 50 вида птици[7]. По поречието на река Струма по време на сезонните миграции се наблюдава особено струпване на птици в районите на Рупелски, Кресненски, Орановски, Бобошевски, Земенски пролом[7]. Тук те намират подходящи условия за почивка и намиране на храна, която дава възможност прелетните птици да възстановят силите си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. сп. Geo, Виа Понтика (Достъп от 22 септември 2011 г.)
  2. а б БДЗП София, Проект на БДЗП-София за Струма и Места (Достъп от 22 септември 2011 г.)
  3. БГ Наука, Птиците (Достъп от 23 септември 2011 г.)
  4. Село Чупрене, община Чупрене, Област Видин (Достъп от 22 септември 2011 г.)
  5. Природен парк „Врачански Балкан“ (Достъп от 22 септември 2011 г.)
  6. Радио Видин, Заминават, за да се завърнат (Достъп от 22 септември 2011 г.)
  7. а б в Кресненският пролом е оазисът на Виа Аристотелис, Борис Сандански (Достъп от 22 септември 2011 г.)
     Портал „Македония“         Портал „Македония