Воден орех

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джулюн
Water-caltrops.jpg
Природозащитен статут
Червена книга на България
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Myrtales
семейство: Lythraceae Блатиеви
род: Trapa
вид: Trapa natans Воден орех
Научно наименование
Уикивидове Trapa natans
Linnaeus, 1753 г.
Синоними
Trapa bispinosa Roxb.
Воден орех в Общомедия

Воден орех (на латински: Trápa nátans), известен още като дяволски орех, джулюн, рогатка е едногодишно влаголюбиво тревисто растение от семейство Блатиеви. Видът се среща и в България. Плодовете му се използват за храна на хора и животни.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Естествените находища на водния орех са в Африка, голяма част от Азия и Южна и Източна Европа. Видът е пренесен от човека в Северна Америка, където се приема за инвазивен. Находищата му в България са по Черноморското крайбрежие, североизточните части на страната, Дунавската равнина, Предбалкана, Източна Стара Планина, Източните Родопи и Тракийската низина. Среща се на надморска височина от 0 до 500 метра. Расте в заблатени местности, бавнотечащи реки и разливи на реки със сладка и полусолена вода.

Особености на вида[редактиране | редактиране на кода]

Видът е едногодишен или многогодишен, тревист. Стъблото израства до 2 и повече метра дължина. Листата му биват два вида. Първите са подводни, наделени на нишковидни дялове, подобни на пера. Вторите са надводни, като имат мехуресто подути дръжки, изпълнени с въздухоносна тъкан. Имат листна петура с ромбична форма и назъбен външен ръб. Надводните листа образуват видимата част на растението над водната повърхност. То наподобява на розетка. Растението цъфти през юни – юли. Цветовете са дребни, с бели венчелистчета. Плодът е орех. Изграден и от дебела, черна и твърда обвивка. Обвивката притежава четири роговидни, разположени на кръст израстъци.

Плодовете на джулюна са с високо ниво на скорбяла. Имат приятен вкус. Наподобяват на сладък варен картоф или кестен. Поради тази причина още от древността се използват за храна от човека. В България също има традиции на консумация на плодовете от хора. Консумират се след сваряване и обелване на твърдата обвивка. В миналото са изхранвани и пасищно отглеждани стада от свине.

Природозащитен статус и опазване[редактиране | редактиране на кода]

В миналото в България видът е образувал плътни популации, особено в заблатени местности покрай река Дунав. Днес много от старите находища са пресушени и не съществуват. Среща се единично или на малки групи. Съгласно Закона за биологичното разнообразие видът е защитен. Част от известните находища се намират в природен парк Персина, защитена местност Джолюнгьол[2] край село Драганово, природна забележителност Блатото Алепу, както и в защитени зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000[3].

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

В България две села носят името Джулюница – в областите Велико Търново и Русе. Смята се, че и двете са наречени на растението джулюн, в чиито околности в миналото са се намирали естествени находища от него.


Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]