Направо към съдържанието

Военни кореспонденти в Сръбско-българската война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анри дьо Ламот
Преминаване на Сръбско-българската граница, художник Антони Пьотровски

Военните кореспонденти са журналисти, представители на печатно издание в Генералния щаб на армията на Княжество България по време на Сръбско-българската война (1885).

Съединението на Княжество България и Източна Румелия привлича в Пловдив чуждестранни кореспонденти и художници-баталисти. Отразяват събитието и очакват развитие на българо-турски конфликт.

В началото на Сръбско-българската война от 2 ноември 1885 г. се движат заедно с армията на Княжество България при нейния марш-маньовър от южната към западната граница. През тези три дена изпращат само официалните правителствени съобщения за хода на бойните действия.

Военните кореспонденти са 12, сред тях по-известни са:

Те стават свидетели на тридневните отбранителни боеве при Сливница, контранастъплението и овладяването на Пирот. Изпращат кореспонденциите си с конни куриери до София. Преглеждат се от офицери на Генералния щаб и се изпращат до изданията от Софийската телеграфо-пощенска станция. След войната част от кореспондентите издават своите репортажи, които обикновено симпатизират на българската кауза в самостоятелни издания.[1]

  1. Съединението 1885 г., С., 1985, с. 73