Военновъздушни сили на Гърция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Seal of the Hellenic Air Force.svg

Министерство Министерство на националната отбрана
Министър Спилиос Спилиотопулос
Началник ГлЩ на ВВС ген. лейтенант (ВВС)
Георгиос Авлонитис
Началник на Командване Тактическа авиация ген. лейтенант (ВВС)
Йоанис Якос
Началник на Командване за авиоподдръжка генерал-майор (ВВС)
Михаил Пападопулос
Началник на Командване авиационно обучение генерал-майор (ВВС)
Андреас Дзаварас
Година на създаване 1912 г.

ВВС на Гърция (на гръцки: Πολεμική Αεροπορία) са военновъздушните сили на република Гърция. Задачата им е да охраняват гръцкото въздушно пространство и да осигуряват въздушна поддръжка на армията и флота на страната.

История[редактиране | редактиране на кода]

ВВС на Гърция са създадени през септември 1911 г. с помощта на френски съветници. Шестима гръцки офицери са изпратени на обучение във Франция, където преминават летателна подготовка. Първият полет с военен самолет е извършен от лейтенант Димитриос Камберос на 13 май 1912 г. През септември същата година е положено началото на ВВС на Гърция със създаването на първата авиационна рота (Λόχος Αεροπόρων).

Гръцките ВВС вземат участие в Балканската война, Междусъюзническата война, Първата световна война, Гръко-турската война и Втората световна война.

До 1930 г. във Въоръжените сили на страната са съществували Армейска авиация и Морска авиация, подчинени съответно на Сухопътни войски и Военноморските сили. Със създаването през 1930 г. на Министерство на авиацията е създаден и третия вид ВС на Гърция – ВВС. Следващата 1931 г. е основано и Висшето военно училище на ВВС – ВУ „Икарон“ (Σχολή Ικάρων).

След окупацията на страната от Фашистка Германия през април 1941 г. на практика гръцките ВВС са унищожени почти напълно. Няколко месеца по-късно започва изграждането им наново в Близкия изток, вече като част от ВВС на Великобритания. След освобождаването на Гърция през 1944 г. ВВС са възстановени наново.

През 1950 г. във ВВС е извършена цялостна реорганизация по стандартите на НАТО. И малко по-късно вземат участие, предимно с авиотранспортни подразделения, в Корейската война.

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Организационно Военновъздушните сили на Гърция са сведени в:

Въоръжение[редактиране | редактиране на кода]

Въоръжението на ВВС на Гърция включва определен брой бойни самолети от типа F-16C/D block 30,40,50 и 52+, Mirage 2000 и 2000 – 5, F-4 и A-7; транспортни самолети C-130 и С-27; учебни самолети Т-2, Т-6 и Т-41; специализирани самолети CL-415 и CL-215 и др.

През юни 2005 г. Министерството на отбраната на Гърция обяви търг за на стойност 1,1 млрд. долара за покупката на 30 самолета F-16C/D block 52+. Съществуват планове за интегрирането до 2007 г. във ВВС на Eurofighter 2000

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]