Военноморски сили на Гърция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Министерство Министерство на националната отбрана
Министър Спилиос Спилиотопулос
Началник ГлЩ на ВМС вицеадмирал (СВ)
Димитриос Гусис
Главен инспектор на ВМС контраадмирал
Йоанис Манос
Заместник-началниик на ГлЩ на ВМС контраадмирал
Николаос Спилянакис
Година на създаване 1828 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

За начало на гръцкия флот не може да се посочи точна дата, дори и година. Корените му се губят дълбоко в историята. Още от праисторически времена по земите, най-вече в крайбрежните области, на днешна Гърция са се заселили хора. Постепенно те са се научили да използват морските ресурси и едновременно с това се е появила нужда от защита и разрастване на завладяните територии. Това води и до образуването на първите бойни единици.

През Архейския периос гръцкият флот провежда първата си морска експедиция — походът срещу Троя, описан от Омир в Илиада и Одисея. И в двете поеми има много примери за техническите и навигационните умения на древните гърци. Тези им умения спомагат за изследването на Средиземно и Черно море и основаването на множество заселнически колонии от днешен Гибралтар до Кримския полуостров.

През Класическия период гърците вече се чувстват господари на почти цялото Средиземноморие. Думите на Перикъл "Велика морска държава" (гръцки: Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος) са изписани на грба на на съвременните гръцки ВМС. Флотът на Атина, след победата си на персите при Саламин, се преръща в едноличен господар в Източното Средиземноморие. Основно оръжие в него е триерата, кораб с три реда гребла и таран на носа.

През Елинистичния период се прочува адмиралът на Александър Велики - Неарх, извършил плаване по долното течение на река Инд до Персийския залив.

Римляните, след като завладяват земите на днешна Гърция, наследяват и гръцкия опит в мореплаването. С разделянето на Римската империя този опит преминава в ръцете на византийскя флот. След падането на Константинопол през 1453 г.

След Революцията от 1821 г. и възстановяването на новата гръцка държава се възражда и гръцкия флот. След няколкото победи на въстанниците по суша идва и победата над турския флот при Наварин.

След Освобождението Гърция организира модерен за времето си флот. Той взема участие във всички войни водени от страната след това. В хода на Балканската и Междусъюзническата и Първата световна война гръцкият флот осигурява господство в Егейско море и освобождава островите в източната му част. Флотът взема дейно участие и във Втората световна война, като премества базата си от окупирана Гърция в Александрия, Египет. Взема участи и в съюзническия десант в Нормандия.

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Организационно Военноморските сили на страната са сведени в:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

www.hellenicnavy.gr