Волф-Хайнрих фон Хелдорф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Волф-Хайнрих фон Хелдорф
Wolf-Heinrich von Helldorff
германски политик

Роден
Починал
Политика
Професия политик, полицай
Партия НСДАП
Райхстаг
депутат 1933 – 1944
Противник на Flag of Germany (1935–1945).svg Нацистка Германия
Волф-Хайнрих фон Хелдорф в Общомедия

Волф-Хайнрих фон Хелдорф (на немски: Wolf-Heinrich von Helldorff) е германски политик и борец от съпротивата, участвал в опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г..

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Хелдорф е роден в Мерзебург, син на благороден земевладелец. Хелдорф служи като лейтенант от 1915 г. в Първата световна война. Той е член на Пруския парламент от 1924 до 1928 г. и отново през 1932 г.

Той също така е приятен със сценичния магьосник Ерик Ян Ханусен, който непрекъснато му отпуска пари за своите дългове. „Графът винаги е бил в дълг, а личният му живот е бил разрушен, той е отделен от съпругата си и в лоши отношения с майка си, след като е изпълнил обещанието си да си плати наемната сума.“[1]

Шеф на полицията в Берлин[редактиране | редактиране на кода]

Той става член на Националсоциалистическата свободна партия (НССП) през 1924 г., която служи като законна форма на нацистката партия, която е забранена след Бирения пуч. НССП се влива във възстановената НСДАП през 1926 г., след като отново е разрешена, а през 1931 г. Хелдорф се присъединява към СА, функционирайки като лидер на СА в Берлин. Обхватът на работата му се увеличава през 1933 г., когато той също е отговорен за ръководството на СС в Берлин-Бранденбург. В същото време той е избран и за Райхстага.

През март същата година е обявен за полицейски шеф на Потсдам, а от юли 1935 г. той заема същата длъжност в Берлин – пост, в който остава за последното десетилетие от живота си. Хелдорф, който е комарджия, е известен с арестуването на заможни евреи, задържането на паспортите им и след това изнудване на огромни подкупи, за да осигури освобождаването им и излизането им от Нацистка Германия.

Той е близък съюзник с д-р Йозеф Гьобелс, гаулайтер на Берлин и министър на пропагандата и общественото просвещение. Като началник на Берлинската полиция Хелдорф играе ролята на инструмент в тормоза и ограбването на еврейското население в Берлин в началото и в средата на 1930-те години. Гьобелс споменава в дневника си на 2 юли 1938 г., че „Хелдорф иска да построи еврейско гето в Берлин. Богатите евреи ще трябва да финансират строителството“. Хелдорф е организационният мозък зад палежи и плячкосване на синагогите в Берлин и еврейския бизнес в погромите на Кристалната нощ от ноември 1938 г.[2][3][4] На 8 ноември 1938 г., в деня, в който е погрома, той е цитиран в „Ню Йорк Таймс“, казвайки, че „в резултат на полицейска дейност през последните няколко седмици цялото еврейско население в Берлин е разоръжено“.[5]

Заговор от 20 юли[редактиране | редактиране на кода]

Твърди се, че Хелдорф има някаква форма на комуникация с военната опозиция срещу Хитлер още през 1938 г.[6] Това е особено в случая с книгата на Ханс Гисевиус „Към горчивия край“, в която Хелдорф играе важна роля в кръга на конспираторите и антинацистите на Гизиус.

На 20 юли 1944 г. той е в комуникация с превратаджиите. Планираната му роля в заговора е да не позволи на полицията да се намесва във военното прочистване, а след това да помогне на новото правителство.[7]

Фактът, че Хелдорф се сблъсква с антихитлерското движение в опит да атакува Адолф Хитлер, му печели място в историята като германски участник в съпротивата срещу нацисткия режим.

Процес и екзекуция[редактиране | редактиране на кода]

За участието си в заговора от 20 юли за убийството на Адолф Хитлер в Източна Прусия, Хелдорф е осъден от Народна съдебна палата и по-късно екзекутиран в затвора Пльоцензе. Хитлер настоява Хелдорф да бъде принуден да гледа как другите заговорници биват обесвани, преди собствената му екзекуция.[8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Magida, Arthur J. 2011. The Nazi Seance: The Strange Story of the Jewish Psychic in Hitler's Circle. Palgrave Macmillan Books. Pages 3 – 4.
  2. Kershaw, Ian. Hitler: 1936 – 1945 Nemesis. с. 135. Посетен на 22 февруари 2013.
  3. 1938: Hitler's Gamble. Посетен на 22 февруари 2013.
  4. Fröhlich, Elke. Die Tagebücher von Joseph Goebbels, Teil I Aufzeichnungen 1923 – 1941. Helldorff (Polizeipräsident) will in Berlin ein Judenghetto errichten. Das sollen die reichen Juden selbst bezahlen. Das ist richtig. Ich unterstütze ihn dabei." (Fröhlich, I.3, S. 470)
  5. Tolischuswireless, Otto D.. NAZIS ASK REPRISAL IN ATTACK ON ENVOY - Press Links Shooting in Paris to 'World Conspiracy' and Warns Jews of Retaliation MASS EXPULSIONS FEARED Berlin Police Head Announces 'Disarming' of Jews-Victim of Shots in Critical State New Fear Aroused Round-up in Vienna Diplomat's Condition Critical - Article - NYTimes.com. // Select.nytimes.com, 9 ноември 1938. Посетен на 22 април 2013.
  6. Ted Harrison: „Alter Kämpfer“ im Widerstand. Graf Helldorff, die NS-Bewegung und die Opposition gegen Hitler. Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte 45(1997) (PDF, 6,5 MB), p. 385 – 423.
  7. See Gisevius' book, Part Two, section 3, „Too Late – 20 July 1944“
  8. Fröhlich, Elke. Goebbels, Joseph: Die Tagebücher, Teil 2, Bd. 13, S. 245.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wolf-Heinrich Graf von Helldorff“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.