Вълтава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вълтава
Prague panorama upstream from Charles Bridge.JPG
Вълтава при Прага.
Общи сведения
Местоположение Флаг на Чехия Чехия
Дължина 430,2 km
Водосборен басейн 28 000 km²
Отток 142 m³/s
Начало
Място Черни поток, Шумава
Координати 48°34′48″ с. ш. 13°19′48″ и. д. / 48.58° с. ш. 13.33° и. д.
Надм. височина 1172 m
Устие
Място Елба
Координати 50°20′24″ с. ш. 14°28′12″ и. д. / 50.34° с. ш. 14.47° и. д.
Надм. височина 155 m
Вълтава в Общомедия
Меандър по средното течение на Вълтава
Водосборен басейн на Вълтава

Вълтава (на чешки: Vltava; на немски: Moldau), е най-дългата река, която протича изцяло на територията на Чешката република. Има дължина 430,2 km.[1] Тече на югоизток покрай склоновете на Шумава, след това рязко завива на север и протича през Бохемия, минавайки през градовете Чески Крумлов, Ческе Будейовице и Прага. Влива се в Елба при град Мелник. Често е посочвана за националната река на чешкия народ и „кралицата на чешките реки“,[2] на която са посветени много произведения на изкуството.[3]

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

И за двете имена на реката, чешкото Вълтава и немското Молдау, се смята, че произхождат от старогерманските думи Wilt-ahwa („дива вода“; за сравнение – на латински: aqua).[4] В хрониката Фулденски анали от 872 г., реката е посочена като Fuldaha. В Chronica Boemorum на Козма Пражки (1125 г.) за първи път е наречена с името Wlitawa. Срещат се и формите Wltawa, Whltawa и Wulta, а средновековният чешки историк Павел Странски изписва името на реката като Hltawa. Старочешката форма Wltawa се налага без прекъсване около 1680 г.,[1] а след езиковите промени в чешкия език от 1849 г. тя се превръща във Vltava.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Извира от планината Шумава, на 1172 m надморска височина, под връх Черна хора. Първите около 90 km тече в посока югоизток, след което рязко завива и тече основно на север. Преминава през Южнобохемския край и Среднобохемския край на страната. При град Мелник се влива като ляв приток на Елба.

По течението на реката са разположени: Липно над Вълтава, язовир Липно, Чески Крумлов, замъкът Хлубока, Тин над Вълтава, град Ческе Будейовице, столицата на Чехия – Прага, и град Мелник.

Река Вълтава е дълга около 430 km и има водосборен басейн от приблизително 28 090 km2, който заема повече от половината площ на Бохемия и около една трета от цялата територия на Чешката република.[1] При преминаването си през Прага, реката е пресечена от 18 моста (включително Карловия мост) в продължение на 31 km в рамките на града.[5] Водата на реката е използвана за пиене до 1912 г., когато водната кула във Винохради престава да изпомпва вода от Вълтава и сменя водоизточника си.[6] Въпреки това, реката остава източник на питейна вода в случай на аварии/ ремонтни дейности по подаването на вода от реките Желивка и Каране.

Денивелацията от извора до устието е 1016 m. Най-големият поток при източника е кръстен Черни Поток (известен и като Тепла Вълтава). Самата Вълтава произхожда от сливането на два потока: Тепла Вълтава, който е по-дълъг, и Студена Вълтава, който извира в Бавария. По течението си Вълтава приема много притоци, най-големите от които са Отава и Бероунка (леви) и Лужнице и Сазава (десни). Частта около Чески Крумлов (по-точно от Виши Брод до Боршов над Вълтавоу) е популярна дестинация за воден туризъм.

Притоци[редактиране | редактиране на кода]

Спада към речна система Вълтава → Елба → Северно море.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в The Vltava River – Historical Communication Link in the Český Krumlov Region. // Oficiální informační systém Český Krumlov. Посетен на 27 ноември 2016 г.. (на английски)
  2. Vltava – vodáky nejnavštěvovanější řeka. // sjizdnereky.cz. Посетен на 27 ноември 2016 г.. (на чешки)
  3. The Vltava River in art. // VisitBohemia.cz. Посетен на 27 ноември 2016 г.. (на английски)
  4. O jménech našich řek, Naše řeč, ročník 30 (1946), číslo 9 – 10, s. 161 – 165. // Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR. Посетен на 27 ноември 2016 г.. (на чешки)
  5. The city of Prague. // Avantgarde Prague. Посетен на 4 декември 2016 г.. (на английски)
  6. Water Tower of Vinohrady (html). // Magistrát hl. m. Prahy. Посетен на 4 декември 2016 г.. (на английски)
     Портал „География“         Портал „География          Портал „Чехия“         Портал „Чехия