Хлубока (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Хлубока
Hluboká
Schloss Hluboká.jpg
Замъкът Хлубока
Информация
Страна Флаг на Чехия Чехия
Местоположение Хлубока над Вълтава
Архитектурен стил готика
Време на основаване 13 век
Хлубока в Общомедия

Замъкът Хлубока (на чешки: Zámek Hluboká, на немски: Schloss Frauenberg) е сграда в Южна Чехия, построена в псевдоготически стил. Намира се в град Хлубока над Вълтава, на 140 km южно от Прага.

История[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът е основан в средата на 13 век от благородника Чех от Будейовице, на скала с височина 83 метра над река Вълтава край град Подхради. Построен е в готически стил. Първоначалното име на замъка е Фрауенберг. По-късно е преустрояван няколко пъти, придобива ренесансови, след това и барокови елементи. За първите 400 години на своето съществуване (13–17 век), замъкът 26 пъти променя собствениците си.[1]

Замъкът в готически стил е достроен в края на 15 век от Вилем II от Пернщейн. По-късно замъкът става собственост на крал Фердинанд I Хабсбургски, който през 1562 г. го продава на владетелите на Храдец. В периода 15711587 г. Адам II от Храдец (1549–1596) извършва основна реконструкция на замъка в ренесансов стил, която е ръководена от италианеца Балтазаре Маджи. Освен Маджи, в реконструкцията участват и италианските архитекти Винченцо Вогарели и Доменико Бенедето Комета.

През 1660 г. замъкът става собственост на рода Шварценберг. Именно с него е свързан модерният външен вид на сградата. През 19 век (1841–1871) замъкът е подложен на основна реконструкция в стил неоготика. Като образец за преструктурирането на сградата служи Уиндзорския замък, а архитект на проекта за реконструкция е виенчанинът Франц Беер. Идеята за създаване на „Чешкия Уиндзор“, както неофициално е наречен замъкът,[1] принадлежи на един от собствениците – херцогиня Елеонора Шварценберг. Родът Шварценберг владее сградата до 1945 г.

През 1947 г. замъкът Хлубока е национализиран и оттогава е държавен музей.

В днешно време[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът на замъка се състои от 140 стаи, 11 кули, два вътрешни двора, остъклена оранжерия, конюшни. Крепостните стени отвън и отвътре са украсени с ловни трофеи на бившите му собственици. Освен това, в стаите могат да се видят рицарски доспехи на рода Шварценберг. В замъка са представени мебели от 18–19 век, колекция на холандска живопис от 16–18 век, исторически оръжия, колекции на порцелан, керамика и стъкло (от 1604 г.), както и старинни гоблени. Интериорът е обзаведен в стила на късния период на английския ренесанс. Таваните на стаите на замъка, вратите, рамките на картините са украсени с богато резбовани дървени орнаменти.

Около замъка се намира английски парк с площ от 190 ha с редки видове дървета и система от езерца.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Връзки[редактиране | редактиране на кода]