Гари Вайнерчук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Гари Варнейчук)
Гари Вайнерчук
Gary Vaynerchuk
предприемач, автор, публична личност
Роден
14 ноември 1975 г. (48 г.)

Учил вМичигански университет
Семейство

Уебсайтgaryvaynerchuk.com
Гари Вайнерчук в Общомедия

Гари Вайнерчук (на руски: Геннадий Вайнерчук) е американски предприемач, четири пъти най-продаван автор за New York Times, говорител и влиятелна личност в интернет.

Първоначално придобива популярност като сомелиер, който развива успешно бизнеса на родителите си. Вайнерчук е най-добре познат от дигиталния маркетинг и като пионер в социалните медии, стоящ начело на VaynerMedia и VaynerX.

Гари Вайнерчук

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Вайнерчук е роден на 14 ноември 1975 г. в Бобруйск, Беларус. Той имигрира в САЩ през 1978 г. Гари и осемчленното му семейство първоначално живеят в студио в Queens, Ню Йорк. След Queens, Гари и семейството му се местят в Edison, New Jersey, където Вайнерчук управлява франчайзинг лимонада и печели хиляди долари. На 14 години се присъединява към семейния бизнес на родителите си.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Сомелиерство[редактиране | редактиране на кода]

След завършване на колежа през 1999 г., Гари встъпва малко по малко в контрола на магазина за вина на баща си, намиращ се в Спрингфилд, Ню Джърси. Вайнерчук преименува магазина на винна библиотека, започва с онлайн продажби и през 2006 г. стартира собствена телевизия запълнена изцяло с предавания за различни вина.

С комбинация от интернет реклама, email маркетинг и оценяване, приходите нарастват от 3 милиона на 60 милиона долара за 2005 г. През август 2011 г. Гари анонсира, че преминава към друга стъпка в кариерата – разрастването на VaynerMedia, дигитална рекламна агенция, която той открива заедно с брат си през 2009 г.

VaynerMedia[редактиране | редактиране на кода]

През 2009 г. Гари и брат му Ей Джей Вайнерчук създават VaynerMedia, която е социално-дигитална рекламна агенция фокусирана върху медиите. Компанията предлага както в социалните медии, така и в телевизионните, стратегически услуги и работят с големи компании като с Дженерал Илектрик, Anheuser-Busch, Mondelez and PepsiCo.

Галерията[редактиране | редактиране на кода]

През 2017 Гари Вайнерчук основава нова компания, която е сестринска на VaynerMedia. Отразена е от Уолстрийт джърнъл и се казва „Галерията“.

Инвестиции[редактиране | редактиране на кода]

Вайнерчук прави многобройни лични инвестиции като „ангелски инвеститор“ включително дамското издателство, PureWow през 2017 г. Инвестирал е също и в Facebook, Twitter, Venmo и дузина други компании. Създава Brave Ventures и Vayner Sports. Компании допринесли за изкачването на Гари в класацията на заможните американци. През 2017 г. предприемаческо списание заявява, че имуществото на Гари Вайнерчук се равнява на 160 милиона долара.

VaynerRSE[редактиране | редактиране на кода]

След появата си в Tumblr и Buddy Media, Вайнерчук стартира VaynerRSE, инвестирайки фонд от 25 милиона долара. Фонда се използва за спонсорирането на различни кампании и консуматорски технологии.

Медия[редактиране | редактиране на кода]

Planet of the apps[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 2017 г. Епъл и Propagate анонсират издаването на документален филм с участието на Гари Вайнерчук, will.i.am. и Гуинет Полтроу.

DailyVee[редактиране | редактиране на кода]

DailyVee е всекидневен видео-документален сериал в Ютюб, който проследява живота на Гари Вайнерчук като бизнесмен. Стартира през 2015 г. и през целия период Гари снима видеа на живо, интервюира други личности и снима стратегическите сесии и инвеститорските срещи в VaynerMedia. В DailyVee Вайнерчук показва на потребителите как правилно да използват социалните медии, и по-специално Snapchat.

Авторство[редактиране | редактиране на кода]

Crush it![редактиране | редактиране на кода]

През март 2009 г. Вайнерчук подписва сделка за 10 книги с Харпър Студио за повече от 1 000 000 долара и е публикувал първата книга „Разбий го!Защо сега е времето да инвестираш в своята страст“ през октомври 2009. През първите седмици от публикуването на книгата е стигнал първо място в бестселърите на Амазон за Уеб маркетингови книги. Също е стигнал до второ място в класацията на Ню Йорк Таймс за най-продавани автори, както и в класацията на Wall street journal. Книгата „разбий го“ е представена в ReadWrite, CBS New и в „Психологията днес“. „Разбий го“ е сред първите книги представени в платформата Вук.

Благодарната икономика[редактиране | редактиране на кода]

През 2011 втората книга на Вайнерчук „Благодарната икономика“ е стигнала второ място в класацията на Ню Йорк Таймс за бестселъри. Книгата изучава числата и факторите, които са нужни за поддържането на успешни отношения между бизнеса и клиентите.

Jab, jab, jab, right-hook[редактиране | редактиране на кода]

През 2013 Вайнерчук публикува втората си книга „Как да разкажеш своята история в шумния социален свят“. Подчертавайки стратегиите, които са успели, както и тези, които са се провалили в социалните медии, третата книга на Вайнерчук показва маркетингови стратегии за социалните медии и тактики за бизнеса, които трябва да се избягват или прилагат. Книгата дебютира на първо място в класацията на Уол Стрийт за бизнес книги и е на четвърто място в Ню Йорк Таймс.

Попитай Гари Вий: Стъпката на един предприемач в лидерството, социалните медии и самосъзнанието[редактиране | редактиране на кода]

През март 2016 Вайнерчук публикува четвъртата си книга с издателството Харпър Бизнес, което е част от Харпър Колинс. Базирана на серията клипове в Ютюб на Вайнерчук, озаглавени „Попитай Гари Вий“, книгата събира най-добрите въпроси и отговори от Ютюб шоуто си. Те включват самосъзнателност, родителство и предприемачество. Попитай Гари Вий е на четвърто място в класацията за най-продавани книги на New York Times. В края на юли – 2018 година, в България излиза първата преведена негова книга, която носи заглавието „Разбивай като предприемач“ на Издателство Лавици.

Източници[редактиране | редактиране на кода]