Гафелно ветрило

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гафелно ветрило

Гафелно ветрило – вид косо, ветрило във формата на неправилен трапец, който в горната си шкаторина за закрепва към гафела, а с долния към гика. С предната си шкаторина – към мачтата с помощта на сегарси, релсата с плъздачите или се прошнурова със слаблини.

Появява се в началото на 17 век в резултат на усъвършенстване на латинското ветрило.

Често се поставя съвместно с галф-топсел. Галф-топсел – триъгълно ветрило, което в своята долна страна е закрепено към гафела, а с вертикалната към стенгата.

Шпринтово ветрило – трапецовидно ветрило с остър заден ноков ъгъл, разпъвано от диагонално поставен щок – шпринт, долният край на който се опира на мачтата а горният – в задния нок ъгъл на ветрилото.

Исторически гафелното ветрило е заменено от бермудското.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской словарь: В двух томах.
  • Морской энциклопедический словарь: В трёх томах.ISBN 5-7355-0280-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гафельный парус“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.