Косо ветрило

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Кòси ветрила са ветрила, които се поставят в диаметралната плоскост, надлъжно на съда. Имат много разновидности. За ралика от правите ветрила, позволяват на съда да плава по-остро към вятъра, под ъгъл до 20°. Към косите ветрила се отнасят и триъгълните ветрила.

Прости коси ветрила[редактиране | редактиране на кода]

Бермудско ветрило

Бермудско ветрило[редактиране | редактиране на кода]

Триъгълно ветрило, предната му шкаторина се разтяга по мачтата, а долната по гика. Днес е най-разпространеният тип ветрила при яхтите. По простота на управление, поставяне и тягови характеристики е безспорен лидер.

Рейкови коси ветрила[редактиране | редактиране на кода]

Двумачтовата каравела латина открива епохата на великите географиски открития

Лати́нско пла́тно[редактиране | редактиране на кода]

Има вид на правоъгълен триъгълник. Горната шкаторина (хипотенузата) се закрепва към рейката, наклонена напред. При латинските ветрила рейката има собствено име – „рю“. Предният край на рю достига до палубата и се нарича „количка“. Особеност на латинското ветрилно въоръжение е, че количката при смяна на галса трябва да пресича вантите. Затова вантите на тези съдове се правят разединяващи се и смяната на галса изисква повече работа, отколкото при другите типове ветрила. Въпреки това през средните векове латинското ветрило получава широко разпространение благодарение на способността на съда с такива ветрила да плава много остро спрямо вятъра.

Съд с люгерно ветрилно въоръжение

Лю́герно (ре́йково) ветрило[редактиране | редактиране на кода]

Ветрилото най-често е с форма на неправилен трапец, горната шкаторина се закрепва към рейката, а долния към гика.

Щагови коси ветрила[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской словарь: В двух томах.
  • Морской энциклопедический словарь: В трёх томах.ISBN 5-7355-0280-8
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Косой парус“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​