Стаксел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Платноходът Royal Clipper само със стаксели

Стаксел (на немски: stagsegel, от stag „штаг“ и segel „платно“)) е корабно платно, чийто преден ръб обикновено е прикрепен към щаг, опънат напред (и в повечето случаи, но не винаги, надолу) от една от мачтите до палубата, бушприта или до друга мачта. Повечето стаксели са триъгълни, но някои са четириъгълни.

Всеки триъгълен стаксел, опънат напред от предната мачта, се нарича кливер. Донякъде объркващо, най-вътрешният кливер на катер, шхуна и други платноходи с повече от един кливер се нарича просто стаксел, а най-външният – просто кливер. При големи съдове стакселите, които не са кливери, се назовават в зависимост от мачтата и частта от мачтата, на която са издигнати.

Стаксел се нарича и основното предно триъгълно платно, което се опъва пред мачтата при съвременните платноходни съдове с коси платна (каквито са почти всички ветроходни яхти). В холандската терминология това платно се нарича фок. Той се закрепя за форщагa и се завързва за носа или бушприта и се издига на предната страна на мачтата до върха или до около 85% от дължината ѝ (7/8). Традиционно фокът е имал по-малка площ от грота, но при съвременните яхти т.нар. генуезки стаксел може да има значително по-голяма площ.

На съвременните платноходки площта на стаксела при засилване на вятъра може да бъде намалена по два начина. Класическият подход е да се постави по-малко платно. Сега много често се използва стаксел, чиято площ се променя чрез навиване върху форщага.