Генерал-адмирал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Флаг на немския Генерал-адмирал

Генераладмирал е военно звание във военноморската флота на следните държави: Дания, Нидерландия, Германия, Русия, Португалия, Испания и Швеция. Неговия исторически пройзход е титулован виш военен или морски сановник (лице удостоено с сановически чин) от ранните годни на модерна Европа. Понякога се приемало например (номинално, само на думи) ранга Главнокомандващ на Холандската републиканска флота (обикновено от принц Орански).

Третия райх[редактиране | редактиране на кода]

В немския Кригсмарине през Втората световна война званието Генераладмирал се е считало за старши ранг на Адмирал, но младши на Гросадмирал. Генераладмирал е четвъртата звезда на званието адмирал, както и в традиционните немски системи за класиране, а в британските и американските флоти през Втората световна война се равнявало на Вицеадмирал.

Емблемата, която се закачала на ръкава за генерал-адмиралите е същата като тази на редовните адмирали и също дебелата рангова ивица е под трите тънки ивици ("Kolbenringe" на немски военен език). Те също както и редовните адмирали носели трета звезда на пагоните си. В немската армия и ВВС еквивалентния ранг на генерал-адмирал е генерал-полковник или още наричано генералоберст.

Подобна на по горната практика е била използвана и от генерал-полковниците в немската армия, която им позволява да носят четири звезди на пагоните си, когато се ангажират в задъжения подобаващи за фелдмаршалите.

Рангът Генерал-адмирал беше даден за бъдеще на Гросадмирала Ерих Редер на 20 април 1936 г..

Други носители на ранг са:

Интересно е да се отбележи, че Карл Дьониц е бил повишен дирктно в Гросадмирал, без първо да е бил Генерал-адмирал.

Руска империя[редактиране | редактиране на кода]

Генераладмирал (на руски: Генера́л-адмира́л) е най високия ранг в руската флота както е било установено в таблицата на званията, а неин еквивалентен чин е Фелдмаршал. Това е почетен ранг за най-много време на съществуване. Той се присъжда на единствения човек в активна служба, обикновено за ръководене на военноморски отдел или типичен потомък на кралското семейство Романови.

Само девет са били носители на ранга от руската империя:

Генерал-адмиралския ранг е отменен с падането на империята и повече не е бил възобновяван. През Втората световна война той е бил използван като отличие от 1935 до 1940 г. Адмирал от флотата на Съветския съюз може да се разглежда като по модерен еквивалент на Генерал-адмирал.

Кралство Испания[редактиране | редактиране на кода]

Almirante General е военно звание в испанската флота, който е старши ранг на адмирал, но младши на Генерал-капитан.

Кралство Португалия[редактиране | редактиране на кода]

Almirante-general е най-висогия ранг в португалската флота от 1892 до 1910 г. Такова звание има само краля на Португалия като конституционен главнокомандващ на флотата. Званието е морски еквивалент на ранг marechal-general също носител от краля главнокомандващ португалската армия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „General Admiral“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.