Геолокация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Геолоциране)

Геолокация е определяне на географското местоположение на даден обект като радар, мобилен телефон или компютър, свързан с интернет. Геолокацията може да се отнася както до процеса на определяне на мястото, така и до самото място. Използва се за геотаргетиране.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Геолокацията е подобна на установяването на местоположение на мобилно устройство (на английски: mobile phone tracking), но се различава от него с това, че се набляга върху определянето на разбираемо местоположение (например адрес), а не просто на изчислението на географски координати. Конкретният метод включва използването на радио честотни системи, изчисляващи например времевата разлика в пристигането на сигнали (на английски: Time Difference of Arrival), която позволява по-голяма точност на определяне на мястото. Системите за времева разлика на пристигане използват картографирани дисплей или друга географска информационна система. Това се различава от по-традиционните технологии за радиолокация, например, установяването на посока спрямо излъчващ предавател, а не специфичното местоположение.

Интернет и компютърна геолокация може да се извърши, като се комбинират географското местоположение с IP адрес, MAC адрес, RFID, производствения номер на вградения хардуер, номер на софтуера, местоположение на Wi-Fi връзката, устройство за GPS координати и други. Геолокацията обикновено работи като автоматично намира IP адреса чрез услугата WHOIS и открива физическия адрес на регистриралия се.[1]

Геолокационните данни от IP адреса могат да включват информация като държава, регион, град, пощенски код[2] и часова зона.[3] По-задълбочени настройки в данните могат да определят и други параметри като име на домейна, скорост на връзката, ISP, език, пълномощни, име на компанията, US DMA/MSA, NAICS кодове.

Друго значение[редактиране | редактиране на кода]

Думата геолокация се използва и в друг контекст и се отнася до процеса на измерване на местоположението от микрочипове поставяни на животни, например времевата история на яркостта на слънчевата светлина или водната температура и дълбочина, измерени от закрепен върху животно датчик. Такива инструменти обикновено се наричат „archival tags“ (архивни тагове) или „dataloggers“ (данни на потребители).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Kevin F. King. Geolocation and Federalism on the Internet: Cutting Internet Gambling's Gordian Knot. 14 октомври 2009. Посетен на 2 януари 2010.
  2. Digital Element Finding Demand for Granular IP Targeting. 20 август 2009. Посетен на 11 декември 2011.
  3. IP Geolocation database Архив на оригинала от 2009-06-11 в Wayback Machine.. IPInfoDB. 10 юли 2009. Посетен на 18 юли 2009.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Geolocation в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​