Направо към съдържанието

Георги Георгиев (археолог)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Георги Георгиев.

Георги Илиев Георгиев
български археолог
Роден
Починал
14 януари 1988 г. (70 г.)

Учил вСофийски университет
Научна дейност
ОбластАрхеология
Работил вБАН
Софийски университет

Геòрги Илѝев Георгѝев е български археолог праисторик, професор.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георги Илиев Георгиев е роден в село Гайтанево, област София на 4 март 1917 г. През 1940 г. завършва история в Софийския университет. Специализира праистория във Виенския университет, където защитава докторат през 1944 г.[1]

От 1945 г. работи в Народния археологически музей в София, от 1961 г. е старши научен сътрудник в Археологическия институт с музей при Българската академия на науките (БАН), а от 1974 г. е професор.[1] Той завежда секцията по праистория към БАН. По това време секцията обединява две направления — Праистория и Бронзова епоха.

Георги Георгиев проучва Карановската селищна могила, селищни могили при Стара Загора, Казанлък и другаде. Автор е на „Проучването на културата на селищните могили“ (1964 г.), „За някои оръдия за производство от неолита и халколита в България“ (1958 г.), „Стратиграфия и периодизация на неолита и халколита в днешните български земи“ (1974 г.) и други.[1] Трудовете му са публикувани в български и чуждестранни специализирани издания.

Починал е на 18 февруари 1988 г.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Голяма енциклопедия „България“, том 4, стр. 1525, Книгоиздателска къща „Труд“, София, 2011 г. ГЕОРГИЕВ Георги Илиев.