Георги Калоянов (Доганхисар)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Георги Калоянов.

Георги Калоянов
български революционер
Роден
1892 г.
Починал
1958 г. (66 г.)

Георги Поппетков Калоянов, наречен Пушкин[1], е български революционер, деец на ВМОРО и Вътрешната тракийска революционна организация в Дедеагачко.[2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Георги Калоянов е роден през 1892 година в тракийското дедеагачко село Доганхисар, тогава в Османската империя, днес Есими, Гърция.

След Чобанкьойската афера, бяга от селото си в България и по-късно се включва в четата на Руси Славов. През Балканската война е доброволец в Македоно-одринското опълчение, а през Междусъюзническата война участва в предотвратяване на обезбългаряването на Дедеагачко, Ортакьойско и Гюмюрджинско.

Включва се в първата чета на ВТРО организирана от Димитър Маджаров през 1919 година. Още щом става ясно, че Западна Тракия ще бъде окупирана от Гърция, Георги Калоянов се среща в Дедеагач с войводата Маджаров, като заедно взимат от помощник-кмета на града Коста Митев 32 пушки и ги изнасят в балкана към Доганхисар. С това оръжие те образуват и въоръжават четата. Освен тях двамата още преди основаването на българо-турския освободителен комитет в четата е и Петър Чапкънов.

Умира през 1958 година.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис Й. ВМОРО : псевдоними и шифри 1893-1934. София, Издателство „Звезди“, 1999. ISBN 954-9514-17. с. 81.
  2. Групата „Зора“ и войводата Димитър Маджаров във ВТРО. Емилия-Боряна Славкова.
  3. Литературен свут, Денят на Тракия, 26 март, Светла Караянева.