Георги Попангелов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Попангелов
български революционер
Роден
Починал

Георги Попангелов, известен още като поп Георги Кьосето, е български свещеник и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Попангелов е роден в Слатино, Охридско, в Османската империя, днес Северна Македония. През Илинденско-Преображенското въстание е войвода на слатинската чета. След края на въстанието Попангелов е арестуван и лежи в Битолския затвор. Амнистиран е през януари 1904 година. Отново е арестуван в началото на 1908 година и е осъден на 10 години затвор. По време на Хуриета е освободен.

При избухването на Балканската война в 1912 година е доброволец в Македоно-одринското опълчение в 3 отделна партизанска рота и Сборна партизанска рота на МОО.[1]

Взема участие в Българо-албанското въстание от 1913 година срещу сръбските окупационни части. След разгрома на въстанието Георги Попангелов е заловен и разстрелян (според други източници разпънат[2]) от сърбите през септември 1913 година в Охрид.[3]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав, Главно управление на архивите, 2006, стр. 573.
  2. Македонците в културно-политическия живот на България. Анкета от Изпълнителния комитет на Македонските братства, Книгоиздателство Ал. Паскалев и с-ие, София, 1918, стр. 96.
  3. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893 – 1934). Биографично-библиографски справочник. София, 2001, стр. 130.
     Портал „Македония“         Портал „Македония