Георги Тиханек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Тиханек
български революционер
Георги Тиханек.tif
Роден
Георги Нешов Тиханек
Починал
1915 г. (70 г.)
Копривщица, Царство България

Националност  България
Професия революционер

Георги Нешов Тиханек (р. 1845, Копривщица – п. 1915, Копривщица) е български революционер.

Участник е в Априлското въстание от 1876 г. Член е на революционния комитет и началник на тайната полиция (комитетската стража). Тиханек е в групата въстаници, която трябва да превземе конака, и дава първия изстрел във въстанието (20 април~), като на „Калъчев мост“ убива турското заптие Кара Хюсеин.

След въстанието Г. Тиханек е заловен и откаран в София, където престоява 3 месеца. Заточен е на остров Родос. Георги Тиханек и Никола Беловеждов правят опит да избягат, но биват заловени и разделени. По време на заточението Тиханек организира група за саботажи. На острова успяват да унищожат складове с муниции, оръжия и продоволствия.[1]

По непотвърдена информация са открити от граф Игнатиев, който им е помогнал да се върнат обратно в Копривщица в края на 1879 г. след обявената амнистия.

Заради революционната му дейност е поканен от гърците да вземе участие в тяхната армия с чин лейтенант като го награждават го с орден. Тиханек не приема и се връща в България. Участва по-късно в движението за освобождаването на Македония, останала извън България след решенията на Берлинския конгрес. Сформира чета, която действа в Кумановско.[2]

Георги Нешов Тиханек умира през 1915 г.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Георги Тиханек има четири деца. Две момчета – Нешо (най-големия) и Личо (най-малкия), и две момичета – Сийка (втора по големина, след Нешо) и Райна (трета по големина, след Сийка). Личо е участник в Първата световна война. По-късно той става собственик на месарски магазин в София, ул. „6-и септември“. През 1947 г. януари той умира.

Дъщеря му – Райна Тиханек, се омъжва за Семко Беловеждов, чийто баща е Панайот Беловеждов, който е брат на Никола Беловеждов и създават единствената в България фамилия Беловеждови. Разликата между Семко (1881 г.) и Райна (1891 г.) е точно 10 години. Влюбват се, но той заминава да работи като градинар в Румъния. Въпреки това тя го чака 7 – 8 години да се завърне. Когато той се връща в Копривщица се женят и впоследствие им се раждат две деца – Георги Семков Беловеждов и Мария Семкова Беловеждова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]