Георги Тиханек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Георги Тиханек
български революционер
Роден
Георги Нешов Тиханек
1845 г.
Починал
1915 г. (70 г.)
Копривщица, Царство България

Националност България
Работилреволюционер
Семейство
БащаНешо Тиханек
МайкаЛала Т. Арджавелова

Георги Нешов Тиханек (р. 1845, Копривщица – п. 1915, Копривщица) е български революционер.

Участник е в Априлското въстание от 1876 г. Член е на революционния комитет и началник на тайната полиция (комитетската стража). Тиханек е в групата въстаници, която трябва да превземе конака, и дава първия изстрел във въстанието (20 април~), като на „Калъчев мост“ убива турското заптие Кара Хюсеин.

Обязаности на комитетската стража[редактиране | редактиране на кода]

„Като главатари на тайната полиция се избират двама съзаклятници: Георги Тиханек и Георги Каменарчето. Те изпълнявт службата си тъй изкусно и вярно, както най-верните шпиони на турския цар не могат да изпълнят тази служба. Под тяхната команда има около 20 души въстаници.“ Длъжностите на тайната полиция са:[1]

  • Да узнава що се говори и върши в конака и от чорбаджиите. Също да узнава и що се говори из селото за приготовленията въобще.
  • Да съгледва, какви хора дохождат в селото деня и кой за къде заминува.
  • Да поставя нощя по всичките пътища стража, за да се посрещат нашите хора и да се съгледват подозрителните. Тайната полиция има право да убива подозрителните хора.
  • Тайната полиция ще пропуска отвътре за навън от селото само онези, които знаят показаната лозинка. Лозинка за пропущане от селото навън се даваше всякой ден, а лозинката за пропущане в селото се съобщаваше от апостолите и се пазеше много тайно.

След въстанието Г. Тиханек е заловен и откаран в София, където престоява 3 месеца. Заточен е на остров Родос. Георги Тиханек и Никола Беловеждов правят опит да избягат, но биват заловени и разделени. По време на заточението Тиханек организира група за саботажи. На острова успяват да унищожат складове с муниции, оръжия и продоволствия.[2]

По непотвърдена информация са открити от граф Игнатиев, който им е помогнал да се върнат обратно в Копривщица в края на 1879 г. след обявената амнистия.

Заради революционната му дейност е поканен от гърците да вземе участие в тяхната армия с чин лейтенант като го награждават с орден. Тиханек не приема и се връща в България. Участва по-късно в движението за освобождаването на Македония, останала извън България след решенията на Берлинския конгрес. Сформира чета, която действа в Кумановско.[2] На два пъти е pаняван, пecледният тежко и затова не може дo yчаcтва в Илинденcкото въcтание.[3]

Георги Нешов Тиханек умира през 1915 г.

Братът на Георги, Недялко (Неделчо) Нешов Тиханов също участва във въстанието.[4]

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Редник Славчо Георгиев Тиханов, служещ в 43-ти пехотен полк, 2-ра картечна рота по време на Първата световна война почива от раните си на 12 ноември 1916 г. в болничен лазарет.[5]

Георги Тиханек има четири деца. Две момчета – Нешо (най-големия) и Личо (най-малкия), и две момичета – Сийка (втора по големина, след Нешо) и Райна (трета по големина, след Сийка). Личо е участник в Първата световна война. По-късно той става собственик на месарски магазин в София, ул. „6-и септември“. През 1947 г. януари той умира.

Дъщеря му – Райна Тиханек, се омъжва за Семко Беловеждов, чийто баща е Панайот Беловеждов, който е брат на Никола Беловеждов и създават единствената в България фамилия Беловеждови.

Разликата между Семко (1881 г.) и Райна (1891 г.) е точно 10 години. Влюбват се, но той заминава да работи като градинар в Румъния. Въпреки това тя го чака 7 – 8 години да се завърне. Когато той се връща в Копривщица се женят и впоследствие им се раждат две деца – Георги Семков Беловеждов и Мария Семкова Беловеждова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Беловеждов, Никола. Първата пушка за Априлското въстание. 1901.
  2. а б Desant.net. Истината за първата пушка, гръмнала в Копривщица. Посетен на 30 септември 2021
  3. Георги Тиханек гpъмва пpеди Каблешков за cтарта на Априлското втстание // 168chasa.bg, 28 април 2016. Посетен на 4 декември 2022.
  4. Копривщица. Библиотека Роден край. Съставители Иван Врачев и Кольо Колев. Кирила Възвъзова – Каратеодорова. Непубликувани документи за участници в Априлското въстание в Копривщица. София, ОФ, 1980. с. 148 – 188.
  5. ДВИА, ф. 39, оп. 1, а.е. 212, л. 90; а.е. 538, л. 64.