Гети център

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гети център
Getty Center
Музеи в САЩ
Getty USGS.jpg
Сателитна снимка на Гети център. Кръглата сграда вляво е Изследователски институт Гети. Двете сгради отгоре са офисите на администрацията на тръста Гети и части от музея.
USA Los Angeles Metropolitan Area location map.svg
34.0775° с. ш. -118.475° и. д.
Местоположение в Лос Анджелис
Местоположение Лос Анджелис, Калифорния
Основан 1997 г.
Основател Жан Пол Гети
Архитект Ричард Майер
Сайт www.getty.edu/art/collection/
Гети център в Общомедия

Гети център е специално изграден музей на изкуствата на тръстовия фонд на Жан Пол Гети в Лос Анджелис и съхранява от 1997 г. по-голямата част от колекциите на музеите Гети, както и много институти като Getty Research Institute, Getty Conservation Institute, който работи в областта на реставрациите, и Getty Leadership Institute, който се грижи за обучението на ръководен персонал за музеите. Центърът е открит за посетители на 16 декември 1997 г. Построен е на върха на хълм и е свързан с основата на хълма с фуникулер с три вагона. Известен е с архитектурата на зданията си, градините си и с изгледа си към Лос Анджелис.

История[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът от здания е създаден от американския архитект Ричард Майер, на когото още през средата на 80-те години на 20 век е възложено разработването на проекта. Строителните работи започват през 1991 г. и продължават до 1997 г. За ландшафта отговаря архитектурно бюро Olin Partnership от Филаделфия. Централната градина е оформена от художника Роберт Robert Irwin.

Музей[редактиране | редактиране на кода]

В музея милиардерът Жан Пол Гети е изложил и предоставя за разглеждане безплатно на публиката около 50 000 произведения на изкуството. Изборът се концентрира основно върху произведения на изкуството като скулптури, картини, рисунки, ръкописи и фотографии. Отделно е изложена античната колекция на Гети, намираща се във Вила Гети, построена по модела на Вилата на папирусите от Херкулан.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Майер използва за строителството двата естествени хребета, които се разминават под ъгъл 22,5°. Паралелно на единия са разположени музейните здания, а на другия – административните.[1][2].

Зданията на центъра са построени от бетон и стомана с облицовка от травертин или алуминий. На територията на центъра се намират няколко фонтана, които създават фонов шум.

В северната част на територията има кръгла тревна площадка, която при нужда може да се използва за вертолетна площадка. В южната част има градина с кактуси.

Центърът има седеметажен подземен гараж за посетители за 1200 места. Намира се в основата на хълма и на покрива му се намира градината със скулптурите. Гаражът и центърът Гети са свързани с автоматичен фуникулер, който прави курс за около 45 секунди.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rosenblatt, Arthur. Building type basics for museums. John Wiley & Sons, 2001. ISBN 0-471-34915-1. с. 25. Посетен на 27 ноември 2010.
  2. Design Axes and Diagrams. // Reed College. Посетен на 27 ноември 2010.